Exerciţiul Seism 2018 continuă încă patru zile

120

Mijloace şi forţe de intervenţie pentru situaţii de urgenţă din majoritatea judeţelor sunt angrenate până pe 17 octombrie în Exerciţiul naţional ‘Seism 2018’. Exerciţiul a fost declanşat, ieri dimineaţă, şi are drept scenariu un cutremur de magnitudine 7,5 pe scara Richter, cu epicentrul în zona seismică Vrancea şi care ar fi afectat cel mai mult municipiul Bucureşti. Sunt implicate şi forţe ale Ministerului Apărării Naţionale, cu o mie de militari şi mijloace tehnice, rutiere şi aeriene. Un spital de campanie a fost organizat de Ministerul apărării pe centura capitalei, cu toate secţiile necesare. La Ciolpani a fost instituit un Centru Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei. Secretarul de stat Raed Arafat a dat, aseară, informaţii despre acţiunile autorităţilor la aproximativ 12 ore de la momentul seismului simulat în cadrul exerciţiului naţional.

UPDATE 14.10.2018 ora 14.30

În urmă cu câteva minute, în scenariul exerciţiului SEISM 2018 s-a introdus o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km. Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoașterilor și evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului. Vom reveni cu detalii.

În contextul exercițiului Seism 2018, reamintim câteva recomandări utile pentru cetățeni, într-o situație reală:

După producerea unui cutremur

1. Încercaţi, în primul rând, să rămâneţi calmi.

2. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.

3.Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt rănite, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.

4. Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviţi cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.

5. Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.

6. Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.

7. Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.

8. Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun.

9. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.

10. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.

11. ATENŢIE! Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.

12. Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !

13. Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.

14. Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.

15. În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.


Ministerul de Interne anunţă că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, preşedintele României a decretat instituirea stării de urgenţă.

Simularea unui cutremur va permite identificarea eventualelor deficienţe organizatorice şi legislative, dar este util şi pentru ca populaţia să ştie ce are de făcut în caz de cutremur, a declarat premierul Viorica Dăncilă, care a fosţ ieri, la Academia de Poliţie, unul dintre locurile din Bucureşti care fac parte din scenariul exerciţiului.

Autorităţile subliniază că simularea unui seism, care se desfăşoară în aceste zile, este doar un exerciţiu. Populaţia nu trebuie să intre în panică, pentru că nu există informaţii despre producerea unui seism major în viitorul apropiat.

Medicii SMURD au ridicat şi un spital mobil în centrul Capitalei, unde, potrivit simulării în caz de cutremur, ar fi avut nevoie de îngrijiri aproximativ 40 de victime. Exerciţiul a presupus ridicarea a 3 astfel de unităţi medicale mobile în Capitală. Sunt dotate cu aparatura medicală necesară, inclusiv climatizare. RRR