Zeci de arderi necontrolate pun pe jar pompierii cărăşeni

82

De la începutul lunii octombrie, peste 30 de incendii de vegetație au mistuit circa 120 ha din suprafața județului Caraș-Severin și ar fi putut provoca pagube mari.

Pentru limitarea efectelor și stingerea acestor incendii au acționat în jur de 170 de persoane, din care peste 130 de pompieri militari și aproximativ 40 membrii SVSU.

Locotenet colonel Simona Dumitrache, şef adjunct al Inspecţiei de prevenire din ISU Semenic, a spus astăzi în emisiunea „Oameni MAI aproape de tine” că trebuie respectate o serie de reguli atunci când este folosit focul deschis pentru igienizarea terenurilor:

„Dacă folosiți focul deschis în spații deschise vă recomandăm să nu îl lăsați nesupravegheat și să aveți la îndemână mijloace de primă intervenție (recipiente cu apă, stingătoare). NU aprindeți focul în condiții de vânt, iar dacă după aprindere simțiți o întețire a vântului, luați măsuri pentru stingerea imediată. De asemenea, cetăţenii trebuie să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii, să nu părăsească locul arderii înainte de a stinge focul şi să nu acopere focarele cu pământ. Totodată facem precizarea că arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500 lei. În cazul în care izbucnește un incendiu, apelați imediat 112 sau Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității pe raza căreia vă aflați”.

În ultimele ore, pompierii militari din Caraş-Severin au acţionat pentru stingerea mai multor incendii de vegetaţie uscată la Măceşti, Liubcova, Socol, Lescoviţa şi Sicheviţa.

De la începutul lunii octombrie, peste 30 de incendii de vegetație au mistuit circa 120 ha din suprafața județului Caraș-Severin și ar fi putut provoca pagube mari. Pentru limitarea efectelor și stingerea acestor incendii au acționat în jur de 170 de persoane, din care peste 130 de pompieri militari și aproximativ 40 membrii SVSU. Dacă folosiți focul deschis în spații deschise vă recomandăm să nu îl lăsați nesupravegheat și să aveți la îndemână mijloace de primă intervenție (recipiente cu apă, stingătoare). NU aprindeți focul în condiții de vânt, iar dacă după aprindere simțiți o întețire a vântului, luați măsuri pentru stingerea imediată.În cazul în care izbucnește un incendiu, apelați imediat 112 sau Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității pe raza căreia vă aflați.

Publicată de ISU Caraş-Severin pe Marţi, 9 octombrie 2018

(Sebastian Dragomir)