[FOTO] „Festivalul Internațional de Literatură ”Ioan Nicolae Cenda” – Poemele Carașului “a ajuns la cea de-a doua ediție!

348

În An Centenar continuă la Oravița cea de-a doua ediție a „Festivalului Internațional de Literatură ”Ioan Nicolae Cenda” – Poemele Carașului “, o manifestare de suflet realizată de copiii regretaților dascăli și susținută de Radio România Reșița.

Istoria celor 1oo de ani a fost scrisă și de dascălii care au ținut candela limbii și literaturii române aprinse. De la Lumina ei generații de copii au luat învățătură, au primit puterea de a rămâne trăitori în limba în care s-au născut.
Despre doi dascăli din Oravița ne vorbește fiica lor Adela Cenda Cotruț, care organizează alături de fratele său și în acest an Festivalul Internațional de Literatură ”Ioan Nicolae Cenda” – Poemele Carașului “ , manifestare dedicată Moștenitorilor României, tinerilor elevi.

La întrebarea „De ce acest eveniment?”, fiica şi fiul familiei Cenda, respectiv, Adela Cotruţ-Cenda şi Dan Cenda, ne-a făcut o emoţionantă mărturisire despre iluştri săi părinţi ce-au ocrotit sub lumina slovelor generaţii de copii ai Oraviţei:

Îndrăznesc să vă scriu și anul acesta în legătura cu acțiunea culturală pe care eu și fratele meu am dori să o “ducem mai departe”, Festivalul de literatură “Ioan-Nicolae Cenda”.
Anul acesta, cea de-a doua ediție, va avea loc în data de 13 Octombrie, tot la Oravița-Școala gimnazială “Romul Ladea” însă cu un format schimbat, un format ce se adresează tinerilor din Caraș-Severin cu vârsta până în 18 ani.

În anul 2017 ne-am bucurat să vedem că Radio România Reșița, prin intermediul dumneavoastră, a promovat “încercarea noastră culturală ” și de aceea dacă considerați oportun o acțiune similară, vă rog să regăsiți câteva materiale care susțin gândurile noastre.

Părinţii noştri au fost dascălii care „au urcat” copiii în autobuze pentru a descoperi împreună fascinaţia călătoriei, dascălii care au „înjghebat” trupa de teatru Mugur, trupa care câştiga ulterior multe premii în ţară.
Au fost dascălii care au „îndrumat” copii să-şi întemeieze o BIBLOTECĂ.
Au fost dascălii care care au „născocit” şi coordonat o revistă timp de 16 ani şi au adus şcolii lor trei premii naţionale, zeci de premii la fazele judeţene, dar şi o diplomă de excelenţă.
Au fost dascălii care au „conjugat” verbele „a citi” şi „a călători” la toate formele temporale, au fost dascălii care „au ameninţat” ca NU VOM SCĂPA DE CĂRŢI şi au „îndrumat” copii să–şi întemeieze o BIBLOTECĂ.
Au fost dascălii care, care, care… pe care vă provoc să-i descoperiţi în cărţiile lor, dar şi în „timida” noastră încercare de a NU-I UITA!


2018, da …
Iată că a trecut aproape un an de când, în Oravița, la Școala Gimnazială „Romul
Ladea”, am pornit timizi la un nou drum, un drum căruia noi am indrăznit să-i spunem „Festivalul Internațional de Literatură ”Ioan Nicolae Cenda” – Poemele Carașului “.
Fără un format bine definit la inceput, dar cu un mare ajutor din partea celor dragi sufletului părințiIor noștri, s-a conturat o acțiune de promovare “a scrisului”. La prima ediție a festivalului, realizată sub îndrumarea scriitorului publicist Nicolae Pătruț și a directorului școlii Romul Ladea, prof. Marțian Lepa, au participat oameni de cultură din Banat și din țară, ziariști, profesori, elevi, colaboratori ai dascalilor Cenda și prieteni de-o viață ai acestora. Ne-am bucurat să regăsim ulterior, atât în publicațiile locale cât și în cele de peste hotare, rânduri de laudă la adresa festivalului de literatură „Ioan Nicolae Cenda”, rânduri care ne „îmbie” să continuăm, anul acesta, cu o a doua ediție.

Ne putem mândri că juriul a fost format din scriitori si editori de seamă precum: Adrian Tion, scriitor și redactor la revista ”Tribuna” din Cluj-Napoca, Ioan Matiuț, editor și scriitor, directorul revistei ”Arca” și al editurii ”Mirador” din Arad, președintele juriului fiind scriitorul și criticul de film Ioan Pavel Azap.

Ne putem “făli” că dascălii din Oravița sunt dornici să susțină cartea, lectura și călătoria, sunt dornici să implice puiul de om în „fascinația scrisului, a cititului și a teatrului”.
Puternice sunt motivele înșirate mai sus : atât de puternice încât ne dau curajul să propunem un nou format festivalului, unul dedicat exclusiv tinerilor cărășeni. Puternică este și promisiunea de a conjuga mereu cele trei verbe atât de iubite de părinții noștri – a citi , a scrie și a călători – astfel încât să propunem o „călătorie” prin trei secțiuni: de teatru scurt școlar, poezie și proză.
De ce AȘA? Marturisesc : că așa le-ar fi placut LOR, profesorilor Cenda.
De ce AȘA? Pentru că, scriind, putem „picta” vocea.
De ce AȘA? Pentru că „La început a fost cuvântul. Nu cuvântul a fost la sfârșit. Să lăudăm cuvântul și pe cei ce îl vrăjesc. Să-l facem cât mai frumos în gândul și pe buzele noastre ( Victor Eftimiu -“Magia cuvintelor”) !
Vă mulțumesc frumos pentru deschiderea cu care ați răspuns de fiecare dată”,

Atunci când eşti Dascăl  nu poţi vedea roadele unei zile de mucă. Ele sunt invizibile şi rămân aşa poate chiar şi douăzeci de ani”, poate şi câteva generaţii cărora le-ai dăruit anii tăi… pe 13 octombrie la Oraviţa, în cadrul „Festivalului Internațional de Literatură ”Ioan Nicolae Cenda”, de acolo din Cer dascălii noştri vor lăcrima de emoţie peste sufletele celor care le poartă povestea mai departe…

“Ne amintim cu apreciere de străluciţii noştri Dascăli,  cu gratitudine de aceia care au atins simţâmintele noastre umane. Lucrurile ce trebuiesc a fi învăţate sunt în mod necesar o materie brută, însă căldura este elementul vital pentru creşterea plantelor şi a sufletelor copiilor”.

Radio România Reşiţa este partener media al „Festivalului Internațional de Literatură ”Ioan Nicolae Cenda”

Anca Bica Bălălău

FIȘĂ DE ÎNSCRIERE
FESTIVAL DE LITERATURĂ
„IOAN-NICOLAE CENDA”
Ediția a II-a – 2018

1. Nume și prenume participant:
2. Titlul lucrării:
3. Instituția de învățământ:
4. Clasa:
5. Data nașterii:
6. Adresa:
7. Telefon, mail:
8. Cadru didactic coordonator (dacă este cazul):
9. Telefon/mail cadru didactic coordonator: