[AUDIO] Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice sărbătorită pe 1 Octombrie!

1135

Motto:”Vârsta nu te apără de dragoste, dar dragostea te apără de vârstă”. Coco Chanel

Cea de-a doua lună a toamnei debutează cu o aniversare specială, ce ne reamintește de bunicii și părinții noștri, dar mai ales de modelele de viață pe care le-am primit de la ei.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. Cu această ocazie, ne reamintim cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii ne putem aminti de cunoscutul proverb “Cine n-are bătrâni să-și cumpere”.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită la 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/ 106. A fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în acelaşi an de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internaţional de acţiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se va confruntă populaţia în vârstă în secolul al XXI-lea, şi, totodată, pentru a promova dezvoltarea unei societăţi pentru toate vârstele.

“Societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații”, subliniază ONU.

Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi.

Uniunea Europeană în ansamblu se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei. Potrivit unui studiu demografic publicat în anul 2015, de Oficiului European de Statistică (Eurostat), până în anul 2080, aproape 30% din cetăţenii Uniunii Europene vor avea vârsta de 65 de ani sau peste, potrivit site-ului http://ec.europa.eu/. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăşi 12% din populaţia totală, până în 2080. Această predicţie statistică vine după o alta din 2013, potrivit căreia, pentru prima dată în istoria omenirii se estima că, în 2050, numărul persoanelor peste 60 de ani va fi mai mare, la nivel mondial, decât numărul copiilor.

Şi în România, potrivit aceluiaşi studiu, segmentul populaţiei vârstnice va înregistra o tendinţă accelerată de creştere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste, reprezentau 10,3% din totalul populaţiei, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%.

Acest fenomen al îmbătrânirii populaţiei implică necesitatea acordării unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanelor în vârstă, în special în privinţa riscului sărăciei şi excluziunii sociale.

Nouă ne rămâne, înainte de orice, datoria morală de a respecta și susține pe cei care au ajuns la vârste respectabile, de a le dărui respectul și sprijinul nostru  persoanelor vârstnice.

Poate că mărturisirea poetului și filosofului Lucian Blaga este cea mai frumoasă cronică a vieții:„Copilul râde: înţelepciunea şi iubirea mea e jocul ! Tânărul cântă: jocul şi înţelepciunea mea e iubirea! Bătrânul tace: iubirea şi jocul meu e înţelepciunea!”

În Banatul de Munte această zi este puternic marcată de evenimente speciale pentru vârstnici, dar înainte de orice gând sau manifestare, fiecare dintre noi trebuie să fim alături în orice moment celor care ne-au dat viață, ne-au crescut și ne-au lăsat moștenire această țară.

“Vârsta nu te apără de dragoste, dar dragostea te apără de vârstă”, iar noi suntem și rămânem rodul iubirii ce trebuie să moștenească inima tuturor vârstelor.

Epilog: ”Copilăria este inima tuturor vârstelor”. Lucian Blaga

Acum, în plină pandemie să ne ocrotim seniorii şi să le oferim dragostea noastră.

Echipa Radio România Reșița transmite un sincer La Mulți Ani cu multă sănătate, tuturor celor care sunt aniversații Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice!

Sursa text şi foto: wikipedia