[FOTO] 300 de ani de cultură germană în Banatul Montan – multiculturalitate între trecut şi viitor

783

Decada Culturii Germane în Banatul Montan – cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spațiu se desfăşoară în mai multe locaţii din judeţele Caraş-Severin şi Timiş în perioada 5 – 14 octombrie 2018.

UPDATE Duminică, 7 octombrie:

Seara s-a încheiat la Teatrul Vechi “Mihai Eminescu” din Oraviţa, unde a avut loc un spectacol cultural artistic susţinut de corurile etniilor germane din Rădăuţi şi Reşiţa, alături de formaţia  de dansuri germane “Enzian” din municipiul de pe Bârzava, dedicat celor 300 de ani de cultură germană în spaţiul multietnic al Banatului de Munte.

Duminică, 7 octombrie, în localitatea Anina – Steierdorf, a avut loc un emoționant moment cultural-artistic care a marcat Jubileul celor 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018) şi sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXV-a și cel de-al 14-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf.

Liturghia festivă de hram la Biserica Romano-Catolică „Prea Sfânta Treime” a fost susținută de Epicopul romano-catolic de Timișoara Monsignior Pal Jozsef Csaba și Mag. Benedikt Plank – abatele Mănăstirii Benedictine Sf. Lambrecht din Știria/ Austria alături de preoți romano-catolici din Oravița, Anina și Reșița. Cu acest prilej a fost resfințită orga, restaurată recent, iar slujba festivă a fost înrămată muzical de corurile reunite ale Bisericilor catolice din Steierdorf și Reșița.

La eveniment au luat parte personalități ale etniei germane din județ, oficialități locale și oaspeți din țară, formații culturale din Rădăuți şi Reşiţa și invitaţi de peste hotare din Austria, Serbia și Croația.

Manifestarea din Steierdorf s-a încheiat cu un concert al fanfarelor participante din Serbia (Banatul sârbesc), Timişoara şi Steierdorf la cel de-al 14-lea Festival al Fanfarelor din Banat de la Steierdorf/ Anina.

Această manifestare demonstrează cu bucurie și mândrie că Banatul de Munte este un tărâm privilegiat de Divinitate prin multiculturalitate și bună înțelegere între oameni.

UPDATE Sâmbătă, 6 octombrie:

Ora: 10.00: A început decada culturii germane cu o Sfântă Liturghie de mulţumire şi parada portului popular german pe străzile municipiului Reşiţa.

Vineri, 6 octombrie: Pentru a 28-a oară „Decada Culturii Germane în Banatul Montan” – cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spațiu se va desfăşura în mai multe locaţii din judeţul Caraş-Severin în perioada 5 – 14 octombrie 2018.

Sărbătoarea „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și Sfânta Liturghie festivă de mulțumire (cea de a XXV-a ediție), cea de a 16-a Întâlnire a formațiilor muzicale și a corurilor germane în Banatul Montan, „Parada Portului Popular German la Reșița” (cea de a XXIV-a ediție), tradiționalele sărbători de Kirchweih („ruga” romano-catolică), dar și celelalte manifestări care vor avea loc la Anina – Steierdorf, Bocșa, Caransebeș, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oțelu Roșu, Reșița, Sasca Montană și pentru prima oară la Timișoara ne vor reuni și în acest an într-o cunună a prieteniei, stimei și înțelegerii reciproce.

În cadrul acestei ediții vom organiza mai multe manifestări dedicate jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018), unul dintre punctele forte ale Decadei 2018. Alte puncte cheie din acest an sunt acele manifestări dedicate aniversării a 120 de ani de la nașterea și a comemorării a 40 de ani de la trecerea în eternitate a etnografului, scriitorului și pedagogului reșițean Alexander Tietz (* 9 ianuarie 1898, Reșița – † 10 iunie 1978, Reșița) precum și aniversării a 175 de ani de la nașterea și a comemorării a 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului stirian Peter Rosegger (*31 iulie 1843, Kluppeneggerhof am Alpl – † 26 iunie 1918, Krieglach).

„Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediția 2018, se dorește a fi o punte de legătură între ceea ce a fost și ceea ce va veni, a subliniat pentru Radio Reşiţa Erwin Josef Ţigla – preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa.

Vezi aici programul complet al evenimentului:

Vineri, 5 octombrie 2018

REȘIȚA

• Universitatea „Eftimie Murgu“, sala multimedia „Constantin Gruescu“ / ora 10.00:
Dezbatere cu studenții: „Europa: ieri – astăzi – mâine“. În calitate de invitată: Christa Hofmeister din Neumarkt in der Steiermark (Austria).
• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.30:
Prelegere „Ernst Rudolf Neubauer (* 17 aprilie 1823, Jihlava, Moravia – † 4 mai 1890, Rădăuți): o viață pentru Bucovina”. Cu Eduard Mohr, președintele Uniunii Germanilor Bucovineni, Rădăuți.

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018)

• Curtea Centrului German „Alexander Tietz“ / ora 11.15:
Vernisajul miniexpoziției de artă plastică a artiștilor Doina & Gustav Hlinka și Viorica Ana Farkas, membrii Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza” al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, dedicată jubileului.
• Curtea Centrului German „Alexander Tietz“ / ora 11.30:
Dezvelirea plăcii comemorative dedicată scriitorului Rolf Bossert, o donație a Școlii profesionale de pietrari din Graz, Austria – Landesberufsschule 5 (Steinmetze) / Dir. Dipl.-Päd. Christian Vogelsberger – prin sprijinul oferit de Landul Stiria (Austria) și dr. Herwig Brandstetter (Graz, Austria).

175 de ani de la nașterea și 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului stirian Peter Rosegger (* 31 iulie 1843, Kluppeneggerhof am Alpl – † 26 iunie 1918, Krieglach)

• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.45:
Vernisajul expozițiilor de fotografii și de filatelie dedicate lui Peter Rosegger.
• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 12.00:
Prelegere dedicată împlinirii a 175 de ani de la nașterea și a 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului stirian Peter Rosegger. Prezintă prof. univ. dr. Reinhold Reimann, președintele executiv al Asociației Culturale „Südmark“ din Graz (Stiria, Austria).

Cea de-a 16-a Întâlnire a formațiilor muzicale și a corurilor germane în Banatul Montan

• Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 16.30:
Recital instrumental „Muzica din suflet pentru suflet” susținut de pianiștii prof. Ștefania Vasiliu-Olaru și prof. Dumitru Sascău, ambii din Bacău.
• Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu“ / ora 19.00:
Concert cu participarea următoarelor formații: corul „Franz Stürmer” din Reșița, corul „Temeswarer Liederkranz“ din Timișoara, corurile germane bucovinene din Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), corul german „Drei Rosen” („Trei trandafiri”) din Vukovar / Croația, grupurile muzicale și corale „Edelweiß” („Floare de Colț”) din Piatra Neamț și „Zwei mal Zwei” („Doi ori doi”) din Bacău.

Noaptea albă a galeriilor: Galeria colecționarului

• Universitatea „Eftimie Murgu“ / începând cu ora 19.00:
Erwin Josef Țigla prezintă printre alți colecționari un exponat de filatelie având tematica „Capitale europene ale culturii în filatelie“.

STEIERDORF – ANINA

• Cimitirul romano-catolic Sigismund – biserica romano-catolică din Sigismund / ora 16.00:
Parada portului popular german, cu participarea formațiilor din Rădăuți (Bucovina) și Steierdorf – Anina.
• Biserica Romano-Catolică „Maria – Regina Sfântului Rozariu” din Sigismund / ora 16.30:
Cea de a 89-a Liturghie festivă de hram. Celebrează pr. Martin Jäger (Anina).
Înfrumusețarea muzicală a Sfintei Liturghii: corul german din Rădăuți (Bucovina).

Sâmbătă, 6 octombrie 2018

REȘIȚA

• Holul Universității „Eftimie Murgu“/ ora 9.30:
Expoziția de roll-up „30 de ani de la înființarea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița” (2017).
• Holul Universității „Eftimie Murgu“ / ora 9.30:
Vernisajul expoziției de fotografii „Delta Dunării”, cu fotografii realizate de dr. Klaus Fabritius, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică.
• Universitatea „Eftimie Murgu“ / ora 9.45:
Prezentarea volumului „Faszination Donaudelta / Fascinația Deltei Dunării”, autori: dr. Klaus Fabritius și dr. Mircea Gogu Bogdan, editat de către Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică și apărut în Editura „Honterus“ din Sibiu, 2018.

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018) și „Parada Portului Popular German la Reșița“, ediția a XXIV-a

• Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 12.00:
Concert de promenade cu Fanfara din Caransebeș, dirijor: Marius Frățilă.
• Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 12.30:
Sfântă Liturghie în limba germană cu prilejul jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018) și cu prilejul celei de a XXIV-a ediții a „Paradei Portului Popular German“. Celebrant principal este Mag. Benedikt Plank, abatele mânăstirii benedictine St. Lambrecht în Stiria (Austria).
• Traseul Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ – Casa de Cultură a Sindicatelor „Dr. Corneliu Diaconovici“ – Parcul „Cărăşana” / începând cu ora 13.30:
Parada Portului Popular German.
• Monumentul deportaților germani în fosta URSS în Parcul „Cărăşana” / ora 14.00:
Rugăciuni ecumenice și depunere de coroane de flori în amintirea celor deportați între ianuarie 1945 și decembrie 1949 pentru așa-zisa muncă de reconstrucție a Uniunii Sovietice.

Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“

175 de ani de la nașterea și 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului stirian Peter Rosegger (* 31 iulie 1843, Kluppeneggerhof am Alpl – † 26 iunie 1918, Krieglach)

• Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 18.00:
Vernisajul expoziției documentare dedicate lui Peter Rosegger, realizată de Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița în colaborare cu Muzeul de Istorie / Universalmuseum Joanneum, a Arhivelor orașului Graz și a Bibliotecii Stiriene, prin mijlocirea Landului Stiria (Austria).
• Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 18.15:
Dansuri populare germane prezentate de formația „Sonnenschein“ din Moinești, jud. Bacău.

SASCA MONTANĂ

• Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 11.00:
Cea de-a 267-a Liturghie festivă de hram. Celebrează pr. Daniel Dumitru (Oravița).
• Platoul de lângă Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 12.15:
Program cultural, cu participarea formației de dansuri populare germane „Magnificat” din Oravița.

Duminică, 7 octombrie 2018

STEIERDORF – ANINA

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018)

Sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXV-a și cel de-al 14-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf

• Piațeta din fața Bisericii Romano-Catolice „Preasfânta Treime“ / ora 10.30:
Concert de promenadă cu Fanfara din Steierdorf – Anina, dirijor: Dumitru Omescu.
• Biserica Romano-Catolică „Preasfânta Treime“ / ora 11.30:
Sfântă Liturghie în limba germană cu prilejul Sărbătoririi „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXV-a și a jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018). Invitați speciali: Mag. Benedikt Plank, abatele mânăstirii benedictine St. Lambrecht în Stiria (Austria) și mons. József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara.
• Piațeta din fața Bisericii Romano-Catolice „Preasfânta Treime“ / ora 12.30:
Concert de promenadă cu fanfarele participante la cel de-al 14-lea Festival al Fanfarelor de la Steierdorf.
• Sediul Forumului German / ora 13.00:
Program cultural festiv prilejuit de Sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediția a XXV-a și a jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018), cu participarea unor formații din țară și de peste hotare (România, Serbia și Croația).

REŞIŢA

• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 17.00:
Prezentare de carte: „In der Tiefe der Gefühle. Abendstrahlen einer Heimatdichterin” („În străfundul simțirilor. Raze de seară de la o scriitoare a ținutului natal”), autoare: Edith Guip-Cobilanschi, carte apărută la Editura „Banatul Montan“, 2017, fiind cea de a 82-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Prezintă lectorul apariției, Christa Hofmeister din Neumarkt in der Steiermark (Austria).

ORAVIŢA

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018)

• Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ / ora 18.00:
Program cultural, cu participarea formațiilor din țară și de peste hotare care se află în vizită în Banatul Montan cu prilejul celei de a XXVIII-a ediții a „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”.

Luni, 8 octombrie 2018

REŞIŢA

• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: cei mici din cadrul secției germane a Grădiniței cu Program Prelungit „Semenic” din Reșița.
• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei I B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reșița.

Proiect „Cultură și artă în Reșița Montană“

• Librăria „Semn de Carte“ / ora 16.30:
Vernisajul expoziției de fotografii semnate Ioan Adamek (Reșița). Incursiuni muzicale: „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).
• Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.00:
Prezentări de carte ale autorului Nikolaus Rudolf Pilly din Călan (jud. Hunedoara). Incursiuni muzicale: autorul cărților, la ferăstrăul său muzical.
• Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.45:
Prezentarea CD-ROM-ului „Die Banater Berglanddeutschen = Germanii din Banatul Montan“ (nr. 16).

CARANSEBEȘ

• Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 12.00:
Program cultural prezentat de elevii instituției de învățământ gazde.

Marți, 9 octombrie 2018

REŞIŢA

• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeți: cei mici din cadrul secției germane a Grădiniței cu Program Normal Nr. 9 din Reșița.
• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii din clasa pregătitoare, secția germană, a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reșița.
• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 16.00:
Vernisajul expoziției de fotografii dedicate încheierii primului An Jubiliar oferit sfintei Tereza de Ávila în Spania (15 octombrie 2017 – 15 octombrie 2018): „Impresii fotografice din Alba de Tormes, locul trecerii în eternitate a sfintei Tereza”, cu fotografii realizate anul acesta de Erwin Josef Țigla.
• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 16.30:
Prezentare de carte: „3 x Bad Kissingen”, autor: Erwin Josef Țigla, carte apărută la Editura „Banatul Montan“, 2017, cea de a 83-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Incursiuni muzicale: „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).

Miercuri, 10 octombrie 2018

REŞIŢA

• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeți: cei mici din cadrul secției germane a Grădiniței cu Program Normal Nr. 5 din Reșița.
• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei a III-a B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reșița.

TIMIȘOARA

120 de ani de la nașterea și 40 de ani de la trecerea în eternitate a etnografului, scriitorului și pedagogului reșițean Alexander Tietz (* 9 ianuarie 1898, Reșița – † 10 iunie 1978, Reșița)

• Casa „Adam Müller-Guttenbrunn“, Sala festivă „Dr. Karl Singer“ / ora 17.30:
Să ne aducem aminte de Alexander Tietz. Manifestare literar-muzicală coordonată de dr. Ioan Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat.

Joi, 11 octombrie 2018

REŞIŢA

• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11.00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei a II-a B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reșița.
• Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 12.00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeți: elevii clasei a IV-a B din cadrul secției germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reșița.

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018) și 100 de ani România Mare (1 decembrie 1918)

• Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 15.30:
Simpozion cu participare internațională.
• Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 18.15:
Concert de orgă cu dr. Franz Metz (München, Germania).

Vineri, 12 octombrie 2018

REŞIŢA

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018) și 100 de ani România Mare (1 decembrie 1918)

• Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 10.00:
Simpozion cu participare internațională.

• Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.30:
Prezentare de carte a autorilor Ioan Velica, Anton Herman și Constantin Sorin Burian: „Dicționar tehnic minier Valea Jiului român-german. 150 de ani de exploatare industrială a cărbunelui în Bazinul carbonifer Valea Jiului”, apărută 2018 la Editura „Focus” Petroșani. Incursiuni muzicale: Duo Gassenheimer (Reșița).

Sâmbătă, 13 octombrie 2018

ANINA

• Casa de Cultură / ora 11.00:
Prezentare de carte a autorilor Ioan Velica, Anton Herman și Constantin Sorin Burian: „Dicționar tehnic minier Valea Jiului român-german. 150 de ani de exploatare industrială a cărbunelui în Bazinul carbonifer Valea Jiului”, apărută 2018 la Editura „Focus” Petroșani. Incursiuni muzicale: Duo Gassenheimer (Reșița).

GĂRÂNA

• Biserica romano-catolică „Sfânta Tereza de Ávila“ / ora 11.30:
Cea de-a 147-a Liturghie de hram.
• Strada principală / începând cu ora 12.30:
Sărbătoarea „Kirchweih“-ului cu ridicarea pomului și program cultural.

DOGNECEA

• Sediul Forumului German / ora 17.00:
Proiecție de fotografii: „Dognecea, ieri și astăzi”, de Klaus Lucian Mihnea (Dognecea).
• Sediul Forumului German / ora 17.45:
Program muzical cu formația „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer), Vincenzo Musi (Cerra) și Duo Gassenheimer, toți din Reșița.

Duminică, 14 octombrie 2018

REŞIŢA

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018)

• Biserica evanghelică / ora 11.00:
Serviciu religios evanghelic de mulțumire pentru roadele toamnei precum și dedicat jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018) și în amintirea organizării anul trecut în Reșița, la 14 octombrie 2017, a Primei Întâlniri a Evanghelicilor din Banat. Invitați: pr. Walther Sinn (Semlac, jud. Arad) și pr. Frank Schleßmann (Mattighofen / Austria Superioară).
• Biserica evanghelică / ora 12.15:
Dezvelirea și sfințirea pietrei de marmură care amintește de Prima Întâlnire a Evanghelicilor din Banat, desfășurată la Reșița, la 14 octombrie 2017.
• Biserica evanghelică / ora 12.30:
Program muzical susținut de corul „Franz Stürmer” și Duo Gassenheimer.

STEIERDORF – ANINA

Jubileul 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018)

• Biserica evanghelică / ora 16.00:
Serviciu religios evanghelic de mulțumire pentru roadele toamnei precum și dedicat jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018). Invitați: pr. Walther Sinn (Semlac, jud. Arad) și pr. Frank Schleßmann (Mattighofen / Austria Superioară).

OŢELU ROŞU

• Sediul Forumului German / ora 16.00:
Vernisajul expoziției de fotografii dedicate încheierii primului An Jubiliar oferit sfintei Tereza de Ávila în Spania (15 octombrie 2017 – 15 octombrie 2018): „Impresii fotografice din Alba de Tormes, locul trecerii în eternitate a sfintei Tereza”, cu fotografii realizate anul acesta de Erwin Josef Țigla.
• Sediul Forumului German / ora 16.15:
Program muzical cu formația „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer), Vincenzo Musi (Cerra) și Duo Gassenheimer, toți din Reșița.

BOCȘA

Sărbătoarea de Toamnă a Forumului German de Tineret din Bocşa, ediţia a XIV-a

• Traseul: sediul Forumul Democratic al Germanilor din Bocșa – Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 16.00:
Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIV-a.
• Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 16.30:
Rugăciuni în limba germană cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIV-a.
• Monumentul deportaților în fosta URSS de lângă Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 17.00:
Rugăciuni și depunere de coroane de flori.
• Traseul: Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ – Parcul din faţa Primăriei – Casa de Cultură / ora 17.15:
Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIV-a.
• Casa de Cultură / ora 17.45:
Program cultural festiv cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, cu participarea mai multor formaţii de dansuri populare germane.

DOGNECEA

• Sediul Forumului German / ora 18.30:
In memoriam Alfred Kravits: proiecție de diapozitive.

Organizator principal: Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița în colaborare cu: Departamentul pentru Relații Interetnice al Secretariatului General al Guvernului României, București, Consiliul Județean Caraș-Severin, Reșița, Primăria Municipiului Reșița, Universitatea „Eftimie Murgu“ Reșița

Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Reșița
Centrul Cultural „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”, Oravița
Casa de Cultură Orășenească, Bocșa
Casa de Cultură Orășenească, Anina

Societatea pentru Cultură „Metarsis”, Reșița

Colegiul Național „Diaconovici – Tietz”, Reșița
Colegiul Național „C.D. Loga”, Caransebeș

(Hardy Cvoica, Anca Bica Bălălău)