[FOTO] Festivalul–Concurs “Mariana Drăghicescu” a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie

799

Motto: „Nimeni nu ne-a putut defrişa munţii de doine“.Vasile Ghica

Se spune că este mai uşor a vorbi despre zei decât despre oameni… Cum am putea potrivi cuvintele mai bine pentru a o comemora cum se cuvine pe cea care a fost „Privighetoarea Banatului”-Mariana Drăghicescu?

A scos din stânca munţilor Banatului sufletul doinelor sale şi le-a mângâiat cu frumuseţea lacrimilor acestor locuri… Roua dimineţilor a căzut nostalgic peste orizonturile veşniciei şi în mireasma florilor de colţ, Mariana Drăghicescu a sărutat şi sărută tâmplele timpului cu frumuseţea cântecelor ei. Artista a văzut lumina zilei în satul Bogâltin, comuna Cornereva, judeţul Caraș-Severin, în 18 septembrie 1952 şi a plecat în Ceruri la doar 45 de ani pe 3 aprilie 1997, în Toronto, Canada.

Din copilărie a deprins dragostea de cântec de la bunicul care cânta la fluier, iar pe la 4-5 ani, a început să cânte melodiile Mariei Tănase și ale Mariei Lătărețu. Prima apariție pe”scenă” a fost în Prisasina, la vârsta de 8 ani, la o serbare a școlii, în anul 1960, unde a fost foarte aplaudată. Mariana Drăghicescu a debutat cu doina „Duce-m-aș și m-aș tot duce/La măicuța mea la cruce“ , alături de Orchestra de muzică populară „Lazăr Cernescu” din Caransebeș care, a devenit instantaneu un adevărat șlagăr. În ciuda succesului radiofonic, cântecul a fost cenzurat de către autoritățile comuniste ale vremii.

S-a specializat pe repertoriul bănățean şi a continuat să colaboreze cu orchestra „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, dirijată de Nicolae „Laci” Perescu, apoi s-a alăturat orchestrei „Banatul” din Timișoara, aflată sub conducerea lui Gelu Stan. A efectuat turnee naționale şi a realizeazat imprimări la Radio România și la Casa de Discuri Electrecord, în care a prezentat o parte din repertoriul cules și adaptat. Despre discurile ei s-au scris peste 30 de recenzii elogioase şi are în palmares numeroase participări la festivaluri și concursuri de muzică populară unde a câştigat multe premii.

Festivalul–Concurs “Mariana Drăghicescu” a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie

După moartea ei, în anul 1998, a luat fiinţă Asociaţia culturală „Mariana Drăghicescu“ care organizează la Timișoara un Festivalul-Concurs Naţional de interpretare vocală „Mariana Drăghicescu” și se adresează soliștilor cu vârste între 16 și 30 de ani.

Asociaţia Culturală “Mariana Drăghicescu” împreună cu TVR Timişoara organizează în perioada 24-30 septembrie, cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului–Concurs “Mariana Drăghicescu”.

Festivalul concurs care îi poartă numele îşi propune să păstreze vie atât memoria cât şi melodiile din repertoriul regretatei interprete.
Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Judeşean Caraş –Severin şi are ca parteneri Asociaţia Pro Datina, Primăria Cornereva, (comuna în care s-a născut), Mitropolia Banatului, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi Filarmonica „Banatul” din Timişoara.

„România Centenară-folclorul uneşte românii”

Primul eveniment din cadrul festivalului este spectacolul intitulat „România Centenară-folclorul uneşte românii”, un spectacol eveniment la care vor participa laureaţi din ediţiile precedente ale festivalului, soliştii Ciprian Pop, Liliana Laichici, Vasile Conea, Dumitru Teleagă, Fanfara din Coştei (Banatul Sârbesc) , precum şi Ansamblul Lubnica din Valea Timocului. În cadrul spectacolului va fi omagiata memoria lui Ionuţ Groza, un jurnalist care a susţinut prin activitatea sa cauza românilor din Serbia.

La concursul din cadrul festivalului, care va avea loc în 27 septembrie, de la ora 19.00, la Filarmonica „Banatul”, s-au înscris tineri solişti din întreaga ţară.

Juriul, format din Gelu Stan, Tiberiu Ceia, Elise Stan, Daniela Băcilă, Ioan Gîrboni şi Adrian Scorobete, va alege 14 finalişti. Inedit este faptul că va exista şi un juriu alternativ format din tineri muzicieni, elevi şi studenţi, care va acorda şi el premii. Pe scena vor urca şi Ioan Surdu. Doriana Talpeş, Ciprian Pop, Stana Stepanescu şi Ilie Medrea.

Intrarea la spectacole este gratuită, iar invitațiile pentru ambele spectacole pot fi ridicate de la casieria Filarmonicii din Timișoara.

Gala Laureaţilor, va avea loc duminică, 30 septembrie, de la ora 13.00, la Bogâltin, localitatea natală a Marianei Drăghicescu, şi va fi transmisă în direct la Radio Timişoara. La spectacol vor participa şi Ioan Surdu, Ştefania Strezescu, Ciprian Pop şi Stana Stepanescu, laureaţi ai ediţiilor precedente ale festivalului.

Dacă nu ar fi plecat la îngeri, Mariana Drăghicescu ar fi împlinit, în 18 septembrie, 66 de ani. Datorită Festivalului-Concurs care îi poartă numele, cântecele ei trăiesc mai departe în inimile și în sufletele noastre.

Mariana Drăghicescu face parte din această rugăciune a folclorului românesc, pentru că „Nimeni nu ne-a putut defrişa munţii de doine“.

Radio România Reșița este partener media al Festivalului–Concurs “Mariana Drăghicescu”

Anca Bica Bălălău