Liderii celor 28 de state din UE, reuniune la Salzburg

50

Liderii celor 28 de state din Uniunea Europeană se întâlnesc, din acestă seară, la Salzburg pentru a discuta acordul cu Marea Britanie, după separarea de Uniune, dar mai ales controversata problemă a migraţiei care divizează ţările membre.

Liderii europeni vor evalua progresele înregistrate în ce priveşte îmbunătăţirea cooperării poliţieneşti şi judiciare, dar şi rezilienţa în spaţiul cibernetic.

Tema cu cel mai mare potenţial de controversă este însă cea a întăririi securităţii la graniţe, asta pentru că statele membre, deşi sunt de acord că e nevoie de graniţe mai sigure, mai puţin permeabile, nu văd la fel modul în care să se ajungă aici.

În special, preşedinţia austriacă a lansaţ în ultimele luni, o serie de propuneri, e drept că nu formulate tocmai oficial, care, prin natura lor radicală, au revoltat Franţa, dar au încântat Italia, una dintre ţările care se confruntă cu un număr mare de migranţi sau refugiaţi.

De exemplu, Austria vrea blocarea intrării migranţilor în Europa şi procesarea cererilor lor de azil, fie pe teritoriul ţărilor de unde vor să plece, fie în ţări de tranzit.

Liderii sunt aşteptaţi să discute subiectul migraţiei, la o cină informală de lucru, cu accent pe reducerea migraţiei ilegale, şi pe cooperarea cu ţări terţe.

foto RRA