Un proiect transfrontalier aduce la Spitalul din Reşiţa aparatură de peste 2,5 milioane de euro pentru diagnosticarea cancerului!

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa este partener într-un proiect transfrontalier România-Serbia prin care va achiziţiona echipament medical în valoare de peste 2,5 milioane de euro, pentru îmbunătăţirea diagnosticului şi tratamentul tumorilor maligne.

Durata proiectului este de 42 de luni iar obiectivul general este acela de a asigura accesul pacieţilor care suferă de cancer la servicii de sănătate moderne şi eficiente, a precizat în cadrul întâlnirii de astăzi Silviu Tinca, coordonatorul administrativ al proiectului din partea Spitalului Judeţean Reşiţa. Practic cu aparatura achiziţionată pentru toate secţiile unităţii medicale vor putea fi diagnosticate şi tratate mult mai uşor cazurile care suferă de cancer, a dat asigurări noul manager interimar al Spitalului Judeţean Reşiţa Waldemar Murgu care a dat asigurări că proiectul va fi implementat cu succes.

Şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, în subordinea căruia se află spitalul din Reşiţa, sprijină acest proiect iar preşedintele acestui for, Silviu Hurduzeu îşi doreşte ca implemantarea să fie făcută intr-un ritm mai alert deoarece partenerii sârbi stau mult mai bine la acest capitol.

În cadrul proiectului transfrontalier România-Serbia pentru îmbunătăţirea diagnosticului şi tratamentul tumorilor maligne, Centrul Oncogen Timişoara va primi peste 3 milioane de euro. Acesta va elabora aplicatii software care vor fi implementate ulterior în toate spitalele din regiune şi va achiziţiona echipamente specifice pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvenţiere. Tehnica secventierii permite identificarea exactă a genelor implicate în apariţia sş dezvoltarea cancerului, asigurând diagnosticul de precizie al bolii si personalizarea terapiei.

Proiectul are un buget total de 11,7 milioane euro, din care 10 milioane euro fonduri europene. Acesta este derulat în România de către Spitalul Județean de Urgență Reșita şi Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (ONCOGEN) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, iar în Serbia de către Spitalul General Požarevac și Ministerul Sănătății.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles