Parteneriatul România – Republica Coreea, aniversat la Radio România

59

În această seară, de la ora 21.05, în premieră la Radio România Actualităţi, într-un duplex Bucureşti – Seul, Ruxandra Săraru şi Maria Ţoghină îi au ca invitaţi pe KIM Eun-joong, ambasadorul Coreei de Sud în România şi pe Mihai Ciompec, ambasadorul României în Republica Coreea, în cadrul emisiunii Oameni care mişcă România.

La Aniversarea a 10 ani de Parteneriat strategic între România şi Republica Coreea, ambasadorii celor doua ţări fac bilanţul realizărilor acestui prim deceniu de colaborare, în plan economic, cultural şi turistic, dar discută şi despre perspectivele colaborării romano – coreene.

Cu ocazia prezenţei sale la Radio România ambasadorul KIM Eun-joong a avut o întrevedere cu Georgică Severin, Preşedinte Director General al radioului public, trecând în revistă stadiul relaţiilor pe care posturile Radio România le au cu KBS, postul public sud-coreean.

Parteneriatul dintre România şi Republica Coreea se fundamentează pe Declaraţia Comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Coreea, semnată de preşedinţii celor două ţări, la Seoul, la 8 septembrie 2008, urmată de Planul Comun de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic între România şi Republica Coreea, semnat la 6 iulie 2010 de către miniştrii afacerilor externe ai celor două ţări.

Republica Coreea a fost primul stat din Asia cu care România a stabilit relaţii de parteneriat. Totodată, România este prima ţară din UE care a stabilit relaţii la acest nivel cu Republica Coreea.