Summitul “Initiativa celor Trei Mari” începe astăzi, la București

134

Summitul de la Bucuresti va contribui într-o maniera concreta la procesul de dezvoltare a cooperarii regionale si va marca trecerea Initiativei celor 3 Mari în faza rezultatelor tangibile.

Astfel, summitul urmareste exprimarea sustinerii politice a statelor participante la Initiativa cu privire la o lista regionala de proiecte prioritare de interconectare în domenile energiei, transporturilor si digital, propuse de guvernele statelor participante. Urmareste, totodata, crearea unei retele a camerelor de comerţ dar si demararea demersurilor pentru înfiintarea unui fond de investitii al Initiavei.

În marja summitului va avea loc prima editie a Forumului de afaceri al Initiavei celor 3 Mari, la care vor participa companii si oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul initiavei, din celelalte tari membre ale Uniunii Europene, din SUA, din Balcanii de Vesţ Republica Moldova, Ucraina si Georgia, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai institutiilor financiare europene si internationale.

Obiectivul forumului este sa stimuleze initiativele de afaceri si investitiile în regiune, sa dezbata implementarea proiectelor prioritare, dar si abordeze factorii potentiali de crestere si inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânar, start-up-urile si incubatoarele de afaceri din regiune.

În cadrul forumului vor fi organizate întâlniri de afaceri, precum si paneluri de dezbateri care vor analiza implicatiile strategice ale evolutiilor din cadrul Initiativei.

Presedintele Klaus Iohannis va deschide forumul de afaceri si, ulterior, va participa la o sesiune plenara prezidentiala alaturi de omologii sai din Croatia, Polonia, Austria, dar si de comisarul european pentru dezvoltarea regionala, Corina Cretu. Seara, la Palatul Cotroceni, seful statului va fi gazda unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne si a unui dineu de gala.

Marti va avea loc sesiunea plenara a summitului, care va fi moderata de presedintele Klaus Iohannis. Ulterior, va sustine declaratii de presa alaturi de presedintele Croatiei, de premierul Poloniei si de secretarul american al energiei.

Reprezentarea statelor participante la summitul de la Bucuresti va fi asigurata la cel mai înalt nivel prin prezenta anuntata a 9 presedinti de staţ doi presedinti de parlamente nationale, un prim-ministru si un ministru al afacerilor externe.

Totodata, la reuniune, Comisia Europeana va fi reprezentata erin presedintele Jean-Claude Juncker, iar institutiile financiare prin presedintii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si Bancii Europene de Investitii. Banca Mondiala, va fi, de asemenea, reprezentata la lucrarile sumitului.

Initiativa celor 3 Mari este o platforma politica flexibila si informala la nivel prezidential, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltica, Adriatica si Marea Neagra.

Primele doua summituri ale Initiativei au avut loc la Dubrovnik – în 2016, si la Varsovia, în 2017.

foto RRA