75% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România

78

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a declarat joi că lucrează îndeaproape cu autorităţile pentru a face faţă situaţiei dificile în care se află România din cauza pestei porcine africane, în condiţiile în care 75% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România, scrie Agerpres.

Pesta porcină africană, reforma PAC şi situaţia bugetară sunt subiecte pe care le-am discutat deja cu domnul ministru şi cu premierul României. Pe pesta porcină lucrăm îndeaproape pentru că 75% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România, aşa că noi ne intensificăm eforturile pentru a vedea ce putem face mai mult pe partea de supraveghere şi control.

Domnul ministru (ministrul Agriculturii, Petre Daea, n.r.) m-a informat recent despre intenţia de a obţine asistenţa de la Comisia Europeană pentru a-i ajuta financiar pe fermieri pentru a face faţă acestei situaţii foarte dificile dacă trebuie să stopeze producţia din cauza implementării programului. Există soluţii şi în cadrul programului de dezvoltare rurală şi ceva sprijin pentru fermieri, dar cel mai important este să punem capăt răspândirii acestei boli”, a spus Hogan într-o conferinţă de presă la Ministerul Agriculturii.

Acesta a precizat că cele 800 de focare de pestă detectate în România reprezintă un indicator al rezultatului de detectare a bolii.

Sigur este o cifră mare de focare de boală într-o perioadă scurtă de timp, dar vom continua să-l susţinem pe ministru şi pe fermieri în ceea ce priveşte măsurile de supraveghere, serviciile veterinare, cercetarea şi vom încerca să oferim şi un vaccin care să funcţioneze în viitor. Avem 10 milioane de euro alocaţi în 2019 pentru cercetare la nivelul UE. Dar, pe termen scurt, trebuie să ajutăm la stoparea răspândirii bolii în România pentru că are impact şi asupra ţărilor învecinate, asupra comerţului în UE cu carnea de porc şi să-i susţinem pe fermieri să facă faţă măsurilor de biosecuritate suplimentare care au fost introduse cu ajutorul CE şi a Guvernului român”, a adăugat Hogan.

El a susţinut că este satisfăcut de nivelul cooperării între Guvernul României şi CE.

“Astăzi am vrut să vedem cum ne putem ajuta unii pe alţii mai mult cu supraveghere şi detectare, vom continua să venim cu sprijin de la CE astfel încât să putem intensifica eforturile în zone afectate. Sunt încântat că avem un răspuns foarte pozitiv în interesul stopării acestei boli”, a mai spus Hogan.

Întrebat cum consideră că poate fi stopată răspândirea pestei porcine africane în condiţiile în care s-au descoperit multe ferme clandestine de creştere a porcilor, şeful de la Agricultură, Petre Daea, a precizat că regulile trebuie respectate de toţi iar acolo unde nu se respectă regula, trebuie să intervină legea”.

Din nefericire apar şi aceste situaţii tocmai de aceea activitatea trebuie intensificată şi ţinerea sub control ţine şi de acest lucru, cartografierea fiecărei ferme în parte şi să înţelegem toţi că regulile trebuie respectate de către toţi, iar acolo unde nu se respectă regula, trebuie să intervină legea. Respectarea legii sanitar-veterinare şi a condiţiilor de creştere a animalelor este foarte importantă. Îl asigur pe domnul comisar că vom merge pe acelaşi drum al încrederii în puterile noastre şi în posibilităţile pe care le avem pentru a stopa acest fenomen extrem de grav care din nefericire s-a internaţionalizat. Azi suntem într-un mănunchi, un număr mai mare de ţări, trebuie să luptăm în comun şi să găsim soluţia, inclusiv din cercetare. Noi, în România, ne-am hotărât să facem un centru de cercetare pentru pesta porcină africană. Am discutat cu colegii din jurul nostru, am discutat cu ministrul Agriculturii din Bulgaria, care este de acord să realizăm împreună ceea ce ne trebuie în viitor, întrucât cercetarea trebuie să ajungă la izvorul acestei boli şi să găsească soluţii, în aşa fel încât costurile să fie reduse, iar reuşita să fie pe deplin”, a declarat ministrul Agriculturii, Petrea Daea.

Întrebat dacă Guvernul va interzice creşterea porcilor în gospodării pentru a evita răspândirea pestei porcine africane din România, ministrul Agriculturii a răspuns: “Sigur că nu interzicem creşterea porcului, dar creşterea se va face în condiţii sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toţii, în condiţii de biosecuritate ridicată, ca să ne protejăm de această molimă şi de altele”.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pesta porcină africană evoluează în 207 localităţi din 12 judeţe, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 57 de cazuri la mistreţi.

În total, au fost sacrificaţi 232.722 de porci afectaţi de boală, de la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală, se află joi şi vineri în vizită la Bucureşti şi Cluj Napoca.