Anul școlar 2018-2019: Care sunt drepturile și obligațiile părinților în acest an școlar

511

Noul an şcolar nu aduce doar emoţii ci şi drepturi şi obligaţii pentru toată lumea.

Structura anului şcolar 2018-2019 a fost publicată în luna martie a acestui an şi stabileşte că acest an şcolar va avea 34 de săptămâni, adică 168 de zile, dar vor fi şi categorii de elevi care nu vor respecta această structură, spre exemplu, elevii clasei a VIII-a şi elevii claselor terminale de liceu, conform avocat.net.

Alături de elevi şi profesori, şi părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai tinerilor ce studiază în cadrul sistemului educaţional din şara noastră au o serie de drepturi şi obligaţii. Drepturile şi obligaţiile părinţilor se regăsesc în Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 5.079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Potrivit acestui act normativ, părinții, tutorii sau susținătorii legali sunt parteneri educaționali principali ai unităților de învățământ și au dreptul de a decide, în anumite limite, în ce unitate de învățământ va urma studiile propriul copil.

Un alt drept al părinților este de a se asocia la nivel de clasă sau de școală. Practic, Ordinul MENCS nr. 5.079/2016 stabilește că:

  • adunarea generală a părinților este formată din toți părinții elevilor dintr-o clasă și în cadrul ei se discută problemele generale ale colectivului de copii, nu situația concretă a unuia dintre aceștia;
  • comitetul de părinți se înființează la nivelul fiecărei clase și se ocupă cu punerea în practică a deciziilor luate la nivelul adunării, dar și cu diverse proiecte, programe ș.a.;
  • consiliul reprezentativ al părinților/ asociația de părinți se organizează la nivelul fiecărei școli și se ocupă de chestiunile care vizează întreaga unitate școlară, precum propunerea de proiecte, atragerea de finanțări etc.

Totodată, părinții au dreptul de a fi informați periodic cu privire la situația școlară sau comportamentul de la școală al propriului copil. Pe de altă parte, părinții au obligația de a se interesa periodic, cel puțin o dată pe lună, de evoluția copilului, iar vizita părintelui va fi consemnată în caietul educatorului sau al dirigintelui.

Una dintre cele mai importante obligații ale părinților sau tutorilor este de a asigura copilului școlarizarea în perioada învățământului obligatoriu, altfel aceștia riscă sancționarea cu amendă de până la 1.000 de lei sau prestarea de muncă în folosul comunității. Chiar dacă în cursul acestui an a fost propusă majorarea duratei învățământului obligatoriu din țara noastră, în prezent, acesta este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, gimnazial și primii doi ani ai învăţământului secundar superior.

O altă obligație a părinților copiilor preșcolari sau care urmează cursurile învățământului primar (clasa pregătitoare – clasa a IV-a) este cea de a-și însoți copilul până la intrarea în grădiniță sau școală, iar la terminarea cursurilor să îl preia din același loc. Părinții care nu-și pot duce copilul până la intrarea în unitatea de învățământ trebuie să împuternicească o altă persoană care să însoțească copilul.

Accesul părinților în școală nu este permis oricând, ci doar atunci când aceștia au fost solicitați sau au fost programați pentru o discuție cu un profesor, dacă desfășoară activități în comun cu cadrele didactice, dacă au depus o cerere în acest sens la secretariatul unității și atunci când participă la întâlnirile programate cu un cadru didactic.

Valentina Adam