Eu aleg România – Bisericile de la Murfatlar

130

Biserici săpate în cretă, monument unicat în Europa.

În vara anului 1957, lucrătorii de la cariera de cretă de la Murfatlar (localitatea s-a numit anterior Basarabi, de aici dubla denumire sub care apare complexul descoperit acolo), din Dealul Tibişirului, aflat la sud-vest de sat, au dat peste o bisericuţă croită în masivul alb. S-a stârnit vâlvă mare, arheologii au început săpăturile. În câţiva ani a fost descoperit un adevărat complex de bisericuţe, şase la număr, galerii şi adăposturi, morminte.

Descoperirea prezintă similitudini cu cele din alte zone ale Imperiului Bizantin, mai ales cu complexele rupestre din Cappadocia, Anatolia, dar are şi numeroase elemente care îi conferă un caracter de unicitate. Ce s-a descoperit aşadar la Murfatlar (Basarabi)?
În primul rând o carieră din care se extrăgeau blocuri ce erau folosite la „valul de piatră“ ce se desfăşoară, la un kilometru, pe dealul de la nord de sat şi care se întinde pe o distanţă de 59 km. El lega cetăţile Axiopolis (Cernavodă) de Tomis (Constanţa).

Dimensiunile lucrării atestă că era făcută de o autoritate politică, probabil din porunca împăratului bizantin, în a doua jumătate a secolului al X-lea.

Află toată povestea pe siteul eualegromania