[FOTO] La mulţi ani, Angela Gheorghiu!

373

Astăzi despre una dintre cele mai mari soprane ale lumii la ora actuală: Angela Gheorghiu.

A văzut lumina zilei pe 7 septembrie 1965 în Adjud, județul Vrancea. Elevă a Miei Barbu, absolvă Conservatorul din București în anul 1990. În străinătate cântă pentru prima dată la Basel în Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. Debutează în 1992 la Royal Opera House din Londra cu rolul Zerlina, în Don Giovanni, urmată de Mimì din La bohème de Giacomo Puccini, apoi în Adina la Opera de Stat din Viena și la Opera din Hamburg. În 1993 debutează la Metropolitan Opera în La bohème.

La Royal Opera House a triumfat în mult aplaudata Traviata de Giuseppe Verdi, dirijată de Sir Georg Solti, în 1994, spectacol pentru care, ca să poată fi transmis în direct, a fost anulat programul obișnuit de la BBC. Spectacolul a fost înregistrat de casa de discuri Decca. De atunci, soprana Angela Gheorghiu a fost o prezență constantă în săli de operă și de concert din lumea întreagă: Viena, Paris, Milano, Londra, New York, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Madrid, Barcelona, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai, Oman, Frankfurt, Verona și altele.

Despre menirea sa de artist, Angela Gheorghiu mărturisește:

„Adevărul este că în acele momente în care un artist păşeşte pe scenă nu se gândeşte la nimeni şi nimic. Este el împreună cu Dumnezeu şi cu ceea ce ştie că va trebui să interpreteze, să convingă, să dăruiască. Dacă te-ai lăsa copleşit de emoţii şi nu te-ai controla, ai leşina pe loc”.

Puţină lume cunoaşte faptul că Angela Gheorghiu este mama unei fete de 23 de ani. Este vorba de Ioana, fiica surorii ei, soprană ca şi marea artistă, moartă într-un tragic accident în 1996. Fiica Elenei, Ioana Dan, a rămas în grija tatălui ei, care era medic, dar după patru ani, acesta a murit şi fetiţa de 11 ani a fost adoptată de Angela Gheorghiu.
“Am considerat-o fetiţa mea de la început. Am zis “avem copil” dar, efectiv, s-a întâmplat când avea 6 ani. Pe Ioana am văzut-o prima oară pe scenă, la Covent Garden. Făceam “Turandot”, eram machiată şi îmbrăcată în chinezoaică, nu m-a recunoscut. Deja vorbea engleza cu toată lumea. Împreună cu mama şi tata au nimerit exact în timpul actului doi. Au venit direct de la aeroport, i-am văzut de pe scenă. Cântam şi i-am văzut în culise, mama, tata, Ioana. Am avut nişte emoţii…”, povestea într-un interviu mai vechi, celebra soprană.

Angela a avut grijă ca cea care îi devenise fiică, dar şi Ornella, fetiţa tenorului Roberto Alagna (cu care românca s-a căsătorit în 1996), să aibă parte de cea mai bună educaţie, cele două studiind la Londra şi ajungând să se înţeleagă ca două surori. De altfel, atunci când este întrebată despre copii, marea divă vorbeşte invariabil despre faptul că este mamă şi că are două fiice.

„Artiştii sunt precum medicii: nu are importanţă cine se află în faţa lor, culoarea pielii, educaţia, vârsta, religia, naţionalitatea. Pe orice scenă se petrece un act divin, cred eu, şi în acel moment aparţii cu totul acelei lumi, spune sărbătorita zilei”,Angela Gheorghiu.

La mulți ani, Angela Gheorghiu!

Anca Bica Bălălău

Nota redacției:
Angela Gheorghiu a fost distinsă cu 5 premii Gramophone, cel mai recent pentru discul Madama Butterfly în 2009.
În 2002, Angela Gheorghiu primește premiul Echo Klassik pentru “Artista anului”.
A primit numeroase premii precum: Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franța, Cecilia Prize în Belgia, premiul Musica e dischi în Italia, Foreign Lyric Production Award, United States Critics’ Award, Deutscher Schallplattenpreis, International Classical Music Award.
Discul Manon (Jules Massenet) a fost nominalizat la Premiile Grammy în anul 2002.
Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 și 2010.
În 2004, câștigă premiul Victoires de la musique classique pentru discul Carmen (Bizet).
A fost distinsă cu “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris” și “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” și “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franța și România.
În decembrie 2010 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Universitatea de Arte din Iași și Ordinul “Steaua României”, cea mai înaltă decorație oferită de Președintele României.
În octombrie 2012 Angela Gheorghiu a primit decorația regală “Nihil Sine Deo” din partea Majestății Sale Regele Mihai I pentru promovarea valorilor românești peste hotare.
În octombrie 2014 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.
În 2014, Angela Gheorghiu a fost inclusă în “Gramophone Hall of Fame”care celebrează artiștii ale căror contribuții la înregistrările de muzică clasică s-au dovedit a fi cele mai influente și de inspirație.
În octombrie 2015 a primit European Cultural Award într-o ceremonie la Frauenkirche în Dresda, Germania.

Sursa:wikipedia