[FOTO] Flavius Bozu: Caius Săcărin a avut întotdeauna un sfat bun pentru noi alături de numele de alint pe care ni le dădea fiecăruia în parte

558

Arheologul Caius Săcărin a plecat dintre noi lăsând în urma sa foarte multe regrete și durere în sufletele celor care l-au iubit, cunoscut și apreciat.

Ne vom aminti întotdeauna cu drag de Caius Săcărin și nu vom uita niciodată spiritul lui, zâmbetul și sumedenia de povești pe care știa să ni le spună”

În numele foștilor colegi și prieteni, cărora le-a fost model și un bun sfătuitor, cu emoție și profundă tristețe managerul Muzeului Banatului Montan din Reșița, Flavius Bozu ne-a declarat:

„În această săptămâna arheologia bănățeană a suferit o nouă lovitură , din păcate fostul nostru coleg Caius Săcărin a trecut în lumea celor drepți. A fost un arheolog de excepție cu care am fost coleg atât timp cât am lucrat în muzeu, trei ani și jumătate, dar pe care l-am cunoscut de mic copil. Este o pierdere grea pentru noi toți, pentru colectivul muzeului alături de care dumnealui a rămas apropiat  prin sfaturile pe care ni le dădea cu privire la cercetările pe care noi le efectuam în Clisura Dunării la Divici, Pescari, Sichevița, Liubcova, Socol, Gornea.El a pus deasemenea umărul la realizarea secțiilor de istorie ale Muzeului Județean de Istorie din Reșița, dar a avut secțiile de istorie de la Moldova Nouă, Băile Herculane, Gornea, Mehadia și Bănia.Deasemenea, a avut întotdeauna un sfat bun pentru fiecare dintre noi alături de numele de alint pe care ni le dădea fiecăruia în parte și îmi amintesc totdeauna cu drag de aceste lucruri.Sufletul tuturor angajaților este alături de familia îndoliată.Îmi exprim regretul pentru dispariția lui prematură și transmitem pe această cale condoleanțe familiei.
Ne vom aminti întotdeauna cu drag de Caius Săcărin și nu vom uita niciodată spiritul lui, zâmbetul și sumedenia de povești pe care știa să ni le spuna.

Dumnezeu să-l odihnească!”

Caius Săcărin s-a născut la Bichigi, județul Timiș, în urmă cu 68 de ani, pe 7 octombrie 1950. A urmat studiile secundare la Făget iar cele universitare în cadrul Facultății de Istorie a Universității București, sub îndrumarea unor profesori de excepție.
Din anul 1976 a fost angajat al Muzeului Județean Caraș-Severin, specializându-se în cercetarea epocii bronzului.

Caius Săcărin a fost între anii 1985 și 1990 director al Ateneului Tineretului din Reșița, prilej cu care și-a lăsat amprenta pe viața culturală a urbei, ca apoi să revină la prima dragoste, arheologia. A participat la numeroase manifestări științifice de prestigiu, naționale și internaționale, a reușit să introducă în circuitul științific informații deosebite și să îmbogățească patrimoniul național prin clasarea a sute de piese la categoria Tezaur.

Cei care vor să îi aducă un pios omagiu o pot face la Capela Cimitirului nr. 7 din municipiu, unde este depus corpul neînsuflețit al regretatului arheolog Caius Săcărin.Înmormântarea va avea loc joi, 6 septembrie, la ora 13:30.

Dumnezeu să-i țină vie amintirea !

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

Cu managerul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa,Flavius Bozu, ne întâlnim joi, 6 septembrie, ora 22, la emisiunea “Singuri,dar împreună”.