Eu aleg România – Ego Zenovius votum posui

231

Fibula cu această dedicaţie, descoperită nu la Biertan, ci într-o zonă mult mai retrasă de la marile drumuri, ceea ce demonstrează că nu a fost adusă din sudul Dunării, ci a fost o creaţie locală şi o dovadă a creştinării populaţiei locale.

Românii s-au născut ca popor creştin. Suntem primul popor creştinat din această parte a Europei şi spre deosebire de alte popoare creştine ale Europei francezii, de exemplu, creştinarea nu s-a făcut din voinţa unui rege, pe care vechile credinţe tribale nu îl mai mulţumeau şi nu-i mai serveau în exercitarea puterii, ci prin adoptarea treptată a religiei noi, de masa populaţiei.

Spre deosebire de migratorii care au trecut pe aici şi s-au creştinat, daco-romanii nu au adoptat forma ariană a creştinismului numită aşa după Arie din Alexandria, a cărui învăţătură creştină a fost condamnată ca erezie de Primul Conciliu de la Niceea, din 325. Răspândirea creştinismului s-a făcut cu repeziciune după ce împăratul Aurelian a retras administraţia şi armata din Dacia, în 271, căci nu mai exista o autoritate politică în măsură să se opună fenomenului.
În secolele IV-V se converteşte masiv la creştinism şi lumea rurală, mai conservatoare prin definiţie, astfel că în a doua jumătate a secolului al V-lea şi în secolul al VI-lea populaţia romanică din fosta provincie romană era una creştinată. Când slavii, încă păgâni, s-au aşezat în ţinuturile intracarpatice şi sudice, au găsit o populaţie romanică convertită la creştinism definitiv.

Propagarea creştinismului s-a făcut prin limba latină, aşa cum o dovedesc cuvintele vocabularului specific domeniului credinţei.

Află toată povestea pe siteul eualegromania