Eu aleg România – Tropaeum Traiani

140

Monumentul de la Adamclisi este ridicat de romani în amintirea victoriei obţinute contra oştilor lui Decebal în campania din Dobrogea din 102.

Despre complexul de monumente de la Adamclisi istoricii au mai multe întrebări decât răspunsuri. Un lucru este cert: ele sunt legate de războaiele purtate de romani cu daci. Dintre cele trei monumente – un altar, un tum şi Tropaeum Traiani – cel din urmă este cel mai important.
Practica de a ridica tropaea – memoriale în cinstea unor bătălii – a fost preluată de romani de la greci. Iniţial, pe un trunchi de copac se atârnau armele şi pavezele inamicului înfrânt, monumentul era dedicat unei zeităţi şi se înscriau numele învingătorului şi cel al învinsului. Domitius Ahenobarbus şi Fabius Maximus ar fi ridicat primul tropaeum după o victorie obţinută în Galia, în 121 î.H. Din monumente temporare, ele s-au transformat în vremea romanilor în monumente permanente, adevărate construcţii.

Cel de la Adamclisi a fost înălţat în anul 109, de împăratul Traian. Opinia aproape unanimă a istoricilor este că monumentul consfinţea o victorie obţinută contra dacilor şi a aliaţilor lor în această parte a lumii. Mai multe scene de pe Columna lui Traian înfăţişează lupte purtate pe un alt teatru de bătălie decât cel obişnuit din Munţii Orăştie.

În iarna 101-102, în timpul primului război cu Traian, Decebal a organizat un atac menit să creeze o diversiune şi să slăbească presiunea exercitată de armatele romane în zona capitalei, Sarmizegetusa. Dacii, aliaţi cu sarmaţii roxolani şi poate cu burii germanici au atacat în Dobrogea. Scenele de pe Columnă înfăţişează călăreţi ce trec Dunărea îngheţată, dar gheaţa se sparge şi se luptă cu greu să iasă din apele fluviului. Iniţial, castrele romane sunt luate prin surprindere. S-a speculat mult în privinţa impactului atacului. Columna îl înfăţişează pe însuşi Traian urcând pe o corabie şi pornind pe Dunăre, spre gurile de vărsare. Fapt este că în final atacul este respins.

În anul 109, Traian porunceşte să se ridice pe platoul localităţii de azi Adamclisi un tropaeum ce-i poartă numele.

Află toată poeveste pe siteul eualegromania