Vacanță pe drumuri de munte în Parcul Național Domogled-Valea Cernei!

556

Vremea foarte frumoasa și călduroasă în această perioadă pe Valea Cernei îi determină pe tot mai mulți iubitori de drumeții montane să pornească pe traseele din apropierea stațiunii Băile Herculane!

Specific Parcului Național Domogled-Valea Cernei este că avem trasee pentru toate categoriile de turiști, trasee mai ușoare, trasee mai lungi, trasee mai spectaculoase! Cel mai vizitat este traseul care merge spre Crucea Albă, este și mai ușor de ajuns, în doar 45 de minute se poate vedea această Cruce și panorama de la Crucea Albă; după aceea mulți sunt care merg și spre Vârful Domogled, dar este un urcuș mai greu, deci pentru cei care doresc trasee mai lungi și mai dificile… pe acest traseu este și Peștera de sub Șerban… deci relieful este foarte variat și văd diverse forme! De asemenea, în zona foișoarelor, de la Grota Haiducilor se poate urca spre Foișorul Ciorici și Grota cu Abur – un alt tip de peșteră, pentru că este o peșteră termală, având în interior un izvor termal, ai cărui vapori încălzesc temperatura din interiorul peșterii! Mulți turiști sunt curioși când aud de această idee de peșteră termală și vor să meargă și recomandăm acest traseu! De asemenea, mai este traseul spre Cascada Vânturătoarea – una dintre cele trei cascade pe care le avem în Parc – este un traseu nu foarte greu și într-un timp relativ scurt – aproximativ într-o oră și jumătate-două – se poate vedea această cascadă impresionantă și prin modul în care este așezată, într-un amfiteatru de munți, dar și prin faptul că se poate merge pe traseu și prin spatele ei și nu la multe cascade se poate întâmpla acest lucru, deci o vedem și din față, apoi și din spate! De asmenea, traseul spre Cheile Țesnei este un traseu reprezentativ pentru arealul Pinului Negru de Banat, este o zonă unde acest arbore emblematic pentru Parcul Național Domogled-Valea Cernei este foarte bine reprezentat și iarăși relieful carstic; Cheile Țesnei sunt foarte frumoase, avem acolo și o moară pe apă, este și o stână cu oameni foarte primitori, acest traseu intră ca dificultate la categoria mediu, puțin mai lung – în jur de două ore și jumătate-trei ore până la stână – și mai sunt traseele spre cătunele izolate, Dobraia și Ineleț – cu celebrele scărițe!, ne-a declarat Mariana Păsărin – specialist educație ecologică în cadrul Administrației Parcului Național Domogled-Valea Cernei.

Turiștii care merg pe aceste trasee pot întâlni și vipera cu corn, însă măsurile de precauție îi feresc de eventuale consecințe! Până acum, din ce am discutat cu turiștii care au fost pe trasee, nu s-au întâlnit vipere! Când vin la Centrul de Vizitare noi le reamintim că se pot întâlni pe trasee cu viperele, pentru că este arealul lor – noi le invadăm spațiu, nu ele nouă! – dar nu am avut semnalări din partea turștilor că s-au întâlnit și în niciun caz nu am avut cazuri de mușcături de viperă! Noi îi atenționăm să aibe grijă unde pun mâna, unde pun piciorul, să aibe bocanci, pantaloni lungi este cel mai bine și dacă le întâlnesc, să nu le provoace, pentru că tendința lor este să fugă, ele nu stau să le admirăm noi prea mult… ele se retrag, dar nu trebuie provocate!, ne-a precizat Mariana Păsărin.

Paul-Sever SMADU