[FOTO] Un nou premiu pentru filmul românesc la Locarno IFF: Andra Guţi a obţinut “Leopardul pentru cea mai bună interpretare feminină”

În cadrul celei de-a 71-a ediții a festivalului de film de la Locarno, ce se desfășoară în perioada între 1 şi 11 august, Andra Guţi a obţinut “Leopardul pentru cea mai bună interpretare feminină” în coproducţia România-Franţa-Suedia: “Alice T.”, cu un scenariu semnat de Alexandru Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu.

Premiul prestigiosului festival a fost acordat, la ediții anterioare, unor actrițe ca Isabelle Huppert, Brie Larson sau Robin Wright.

Andra Guți s-a născut la Valladolid, Spania, în anul 1999, și a absolvit Liceul de Arte „Dinu Lipatti” în 2018.
Acesta este primul ei rol principal, rol pentru care a participat la un casting cu peste 800 de tinere actriţe. Filmările au avut loc imediat după ce tânăra actriță a împlinit 18 ani.

“Alice T.” avut premiera mondială pe 4 august, în cadrul competiţiei internaţionale a Festivalului de la Locarno, unde a concurat pentru Leopardul de Aur şi s-a bucurat de recenzii pozitive în presa internaţională după proiecţia de gală, Screen International apreciind că este “adânc înrădăcinat în caracter şi în defectele şi contradicţiile care îi definesc pe oameni”, arată realizatorii.

Rolurile interpretate de Andra Guţi şi Mihaela Sîrbu creează “cea mai frumoasă relaţie văzută în acest an în cinematografia românească”, a notat Cineuropa.

Alături de Andra Guţi şi Mihaela Sîrbu, din distribuţie fac parte şi Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu şi Maria Popistaşu. Andra Guţi a mai avut un rol în filmul “După ea”, de Cristina Ionescu.

Pentru regizorul Radu Muntean este cel de-al şaselea lungmetraj și s-a aflat la a doua selecţie la Festivalul de la Locarno, după ce a participat în competiţia oficială din 2006 cu “Hârtia va fi albastră”.

“Alice T.” va putea fi văzut în cinematografele din România începând cu 9 noiembrie 2018.

Festivalul de la de Film de la Locarno a fost înființat în anul 1946 și este unul dintre festivalurile cu cea mai veche tradiție, fiind recunoscut ca o platformă de prestigiu pentru peliculele de artă.

Lista regizorilor care s-au afirmat pe scena internațională la Locarno IFF include nume ca Milos Forman, Mike Leigh, Béla Tarr, Aleksandr Sokurov, Atom Egoyan, Jim Jarmusch, Spike Lee, Abbas Kiarostami, Gus Van Sant şi Fatih Akin.

Festivalul a cunoscut o dezvoltare remarcabilă sub conducerea directorului artistic Carlo Chatrian, care a primit recent propunerea de a-şi continua activitatea preluând conducerea artistică a Festivalului de Film de la Berlin.

Anca Bica Bălălău
Sursa-wikipedia

Cele mai citite

Related Articles