[FOTO]Protestele diasporei din capitală. Violențe urmate de anchete

194

UPDATE: sâmbătă ora 13.10

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat, în regim de urgență, un raport complet referitor la provocarea violențelor

Prim-ministrul Viorica Dăncilă condamnă ferm acțiunile violente produse în București, vineri seară, desfășurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestații civice.
Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violențele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, în scopul declanșării unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine, prin vulnerabilizarea autorității statului.
În acest moment, Guvernul așteaptă ca instituțiile abilitate să desfășoare toate anchetele necesare, astfel încât cei vinovați de acțiunile violente să fie trași la răspundere.
Totodată, premierul Viorica Dăncilă a cerut, în această dimineață, Serviciului Român de Informații un raport complet, în regim de urgență, referitor la persoanele care au pregătit și provocat violențele, precum și la modul în care au acționat instituțiile statului român cu atribuții în furnizarea de date și informații cu privire la intențiile de deturnare a acțiunilor publice de protest.
Din păcate, violențele stradale sunt însoțite de o serie de declarații ale unor lideri politici care încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente, prin lansarea unor acuzații la adresa forțelor de ordine și instituțiilor statului și prin incitarea populației împotriva acestora.
Facem apel la mai multă responsabilitate în declarații publice și la renunțarea la folosirea unor evenimente regretabile în scop electoral.
Premierul Viorica Dăncilă respectă dreptul cetățenilor de a manifesta și de a-și exprima opiniile în public și consideră că acest drept nu trebuie sub nicio formă să fie confiscat de politicieni sau grupuri care au interese de a destabiliza ordinea în societate.

UPDATE: sâmbătă ora 12.10

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 11 august 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei din Bucureşti în cursul zilei de 10 august 2018, precum şi în cursul nopţii de 10 spre 11 august 2018.

De asemenea, la Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse la secţiile de poliţie, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.

UPDATE: sâmbătă ora 12.00

Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat procurorului general, Augustin Lazăr, declanşarea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de aseară din Piaţa Victoriei din Bucureşti. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în capitală.

UPDATE: ora 23:40

Președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm intervenția jandarmeriei pe care o considerã disproporționatã în raport cu manifestãrile majoritãții protestatarilor din Piața Victoriei. Într-un mesaj pe Facebook, șeful statului a cerut Ministrului de Interne sã dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din aceastã noapte. Reprezentanți ai PNL, USR și PMP au condamnat, la rândul lor, incidentele din timpul manifestației. Pe de altã parte, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefãnescu, a afirmat cã opoziția este vinovatã de violențele din Piața Victoriei.

UPDATE: ora 23:20

Protestatarii din Piaţa Victoriei au fost dispersaţi, cu puţin timp în urmă, cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene, pe străzile adiacente de forţele de ordine, iar un jandarm a fost agresat în timpul intervenţiei.

Mai mulţi manifestanţi aflaţi în apropiere l-au încercuit pe jandarmul agresat pentru a-l proteja, până a fost preluat în siguranţă de colegii săi.

UPDATE: ora 22:01 Zeci de mii de oameni protestează în continuare în Piaţa Victoriei din Capitală, nemulţumiţi de politicile actualei guvernări.

Mulţi dintre protestatari sunt români care muncesc în străinătate, fapt care a făcut ca mişcare să aibă mesajul generic “Diaspora acasă”.

Manifestaţia nu a fost lispită de incidente între jandarmi şi unii protestatari.

Au fost mai multe incidente în piaţă. Un grup restrâns de persoane au încercat de mai multe ori să forţeze cordonul de jandarmi care este format în faţa clădirii Guvernului, iar forţele de ordine au folosit gazele lacrimocene.

PROTESTE şi la REŞIŢA:

Proteste și în alte orașe din țară

Zeci de mii de oameni protestează şi în alte mari oraşe din ţară, precum Cluj, Sibiu, Braşov, Timişoara, Oradea, Bistriţa, Satu Mare, Iaşi, Constanţa sau Bacău.

Manifestanţii susţin protestul diasporei şi cer o justiţie independentă şi demisia Guvernului PSD-ALDE.

UPDATE: ora 21:00 -Noi ciocniri între jandarmi şi protestatari au avut loc în Piaţa Victoriei din capitală, unde zeci de mii de oameni, mulţi dintre ei români care muncesc în străinătate, protestează faţă de politicile actualei guvernări.

Circulaţia rutieră este blocată în zonă. Staţia de metrou Piaţa Victoriei este închisă pentru moment, după cum anunţă Metrorex, care precizează că solicitarea a venit din partea autorităţilor.

Se scandează în continuare în Piaţa Victoriei. Oamenii cer demisia Guvernului şi strigă “PSD, ciuma roşie”.

Sunt oameni de toate vârstele, români care au venit din străinătate, dar şi din alte judeţe din ţară. Au vuvuzele, fluiere, steaguri ticolore şi pancarte cu diferite mesaje. Traficul rutier este restricţionat de câteva ore în zona Pieţei Victoriei. Jandarmeria Română a anunţat în urmă cu puţin timp că în piaţă şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Jandarmeria roagă protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente.

Jandarmeria Română face apel la oamenii care protestează paşnic în Piaţa Victoriei să se retragă din primele rânduri, motivând că aceştia sunt folosiţi de cei care comit violenţe ca ‘scut de protecţie’.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Georgian Enache, a făcut precizări:

Georgian Enache: Jandarmeria Română face un apel la oamenii care protestează în mod paşnic în Piaţa Victoriei să se îndepărteze de primele rânduri din zona de contact cu jandarmii întrucât cei care comit violenţe şi pun în pericol siguranţa persoanelor aruncă cu obiecte contendente, sticle, bucăţi de asfalt şi alte astfel de obiecte către forţele de ordine, folosind ca scut aceste pesoane de bună credinţă. Agresorii continuă astfel violenţele, iar jandarmii întâmpină o mare greutate în a interveni întrucât nu ne dorim decât o acţiune punctuală contra acelor persoane care tulbură grav ordinea şi siguranţa publică.  

UPDATE: ora 20:00 – Câteva zeci de mii de oameni protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului.

Totodată, s-a aruncat către fortele de ordine cu sticle de plastic si alte obiecte. Grupul a încetat să ajungă spre poarta dinspre Palatul Victoria, însă jandrmii au ripostat si au folosit gazele lacrimnogene care s-au simtit până aproape de strada Buzesti.

Până acum, 40 de persoane au primit asistenţă medicală, iar un alt jandarm a avut nevoie de îngrijiri după ce a fost lovit în zona fetei.

Oamenii au steaguri tricolore ale Uniunii Europene, dar si a altor state membre.

Se scandează împotriva Guvernului si se cere demisia executivului, inclusiv alegeri anticipate.

În urma incidentelor din Piaţa Victoriei, mai mulţi manifestanţi şi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 de persoane, dintre care doar două au dorit transportul la spital, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Cei mai mulţi oameni au acuzat iritaţii la ochi şi la nas din cauza gazelor lacrimogene şi stări de leşin.

ISU Bucureşti-Ilfov a mai menţionat că a fost vorba de doi jandarmi răniţi, unul dintre ei a fost transportat la spital pentru o suspiciune de fractură la un deget, iar un altul a fost îngrijit la faţă locului pentru zgârieturi la antebraţ.

(RRA)

Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor