Pentru copiii cu autism “Zâmbete pe Poteci” pe Muntele Mic

270

Prima ediţie a proiectului “Zâmbete pe Poteci” a luat startul! Unul promiţător pentru copiii cu nevoi speciale care au venit pe Muntele Mic tocmai de la Galaţi”. După trei ediţii de iarnă a taberelor “Zâmbete pe schiuri”, Asociaţia #MunteleMicExtrem şi Asociaţia de sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism din Galaţi şi-au unit din nou forţele.

Până vineri, 27 iulie, cele 14 familii cu copii speciali, tineri voluntari şi salvamontişti vor fi angrenaţi în diverse activităţi. Astfel de copii nu sunt agreaţi în tabere obişnuite, iar organizatorii s-au gândit să le ofere adevărate clipe de vacanţă: escaladarea Vârfului Muntelui Mic, ture cu telescaunul, jocuri în piscină, parcuri de aventură. Printre surprize se află şi un spectacol de teatru de păpuşi oferit de MagicOz. Preşedintele Asociaţiei #MunteleMicExtrem a precizat pentru Radio Reşiţa:

Ideea este ca aceşti copii să se desprindă de mâinile părinţilor, să prindă gustul drumeţiilor de munte, pe poteci, să prindă gustul muntelui la înălţime cu aerul curat. Urmărim să aibă şi parte de ceea ce au majoritatea copiilor în tabere. Pentru această categorie nu se fac tabere speciale pentru că nu îşi asumă nimeni responsabilitatea faţă de starea şi situaţia lor. Am făcut o nouă tabără numai pentru copiii cu nevoi speciale care nu ar trebui să întâmpine probleme în ţara asta, spune preşedintele Asociaţiei #MunteleMicExtrem, Ciprian Gaica.

Protagonistii celor 4 zile de Zâmbete pe Poteci, sunt copiii cu autism din APCA – Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism din Galaţi, alături de familiile lor, care au venit încă o dată, din capătul celălalt al ţării, pentru a beneficia de acest proiect. Preşedintele Asociaţiei gălăţene, Nicoleta Lupoae, mamă a unui copil cu autism, în vârstă de 10 ani, ne-a spus povestea sa:

Suntem foarte bucuroşi că am reuşit să ajungem şi vara aici, pe Muntele Mic, facem 12 ore de la Galaţi am venit aici să reuşim să ne întâlnim şi vara. Ne-am unit forţele din două capete ale ţării.

Nicoleta Lupoae este în vârstă de 37 de ani şi este mamă a doi copii. Are o fată de 14 ani şi un băiat în vârstă de 10 ani. Lupta cu autismul a început acum aproape 8 ani. De la vârsta de un an a băieţelului, familia şi-a dat seama că lucrurile nu sunt în regulă. “Am trecut prin calvarul prin care trec toţi părinţii copiilor cu autism din România. Vă daţi seama că drama unui părinte care un copil cu această boală este extraordinar de mare. La vârsta de 3 ani, Cosmin a fost diagnosticat…”, povesteşte Nicoleta Lupoae.

Marele său regret este că statul român nu a făcut şi nici nu face mare lucru pentru aceşti copii.

(Ada Botezan)