Calitatea apei, momentul adevărului

102

Calitatea apei in mediul rural cărăşean nu este cea dorită, se arată într-un raport al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Fie că este vorba de apă venită din surse centralizate (din cişmelele stradale) ori din cele clasice precum vechile fântâni, analizele de laborator arată că sunt probleme în mai toate satele Banatului de Munte în ceea ce priveşte calitatea apei.

În acţiunea de recoltare de probe a apei într-o serie de localităţi, în primul semestru al anului, au fost încărcate 120 de probe cu peste 1300 de determinări fizico-chimice şi microbiologice. Rezultatele au arătat că în majoritatea localităţilor, probele de apă nu sunt corespunzătoare la cel puţin unul dintre parametrii verificaţi.

Acţiune DSP a vizat şi calitatea apei din surse precum izvoare şi fântâni publice. În aceast sens au fost prelevate 92 de probe fiind efectuate peste 1100 de determinări fizico-chimice şi microbiologice.

Şi în aceste cazuri, probele de apă nu au fost în parametrii admişi: Ciuchici (toate cele 11 probe au fost necorespunzătoare), Răcăşdia (din nouă, opt necorespunzătoare), Glimboca (din zece, nouă necorespunzătoare), şi exemplele pot continua.

(Marius Căruntu)