Bani de la Uniunea Europeană pentru notificarea autorităţilor sanitar-veterinare privind porcii cu pestă porcină africană

146

Cetăţenii care identifică mistreţi accidentaţi, morţi sau cu semne clinice de boală în fondurile de vânătoare vor primi bani de la Guvern.

Potrivit unei hotărâri recent emise s-au definitivat posibilităţi băneşti de stimulare a personalului silvic sau persoanelor fizice care notifică Direcţia sanitar-veterinară, a precizat pentru Radio Reşiţa Traian Roşu – şeful serviciului vânătoare şi salmonicultură din cadrul Direcţiei silvice Caraş-Severin. Conform acestuia, sumele au mai diferite cuantumuri stabilite pe faze de identificare:

Pentru mistreţii găsiţi accidentaţi, morţi sau cu semne clinice de boală se acordă 225 de lei. Pentru zonele de mare risc, în care s-a instalat deja boala, pentru împuşcarea unui mistreţ mascul, un vânător va primi 65 de lei şi pentru o femelă, 400 de lei.

De-asemenea, persoanele fizice, care identifică porci bolnavi sau morţi, în gospodării şi notifică Direcţia sanitar-veterinară, vor primi 65 de lei.

Sumele au fost alocate de la Uniunea europeană, pentru că focarele din România sunt într-o continuă evoluţie şi au intrat în atenţia acesteia. Traian Roşu a mai spus că, oamenii îşi vor primi banii de la Direcţia sanitar-veterinară judeţeană. (Hardy Cvoica)