[FOTO] Festivalul de teatru „Oravița 201/100”: Festivalul Unirii !

Primul gong al Festivalului de teatru „Oravița 201/100”a bătut sâmbătă 21 iulie marcând într-un mod elegant şi Ziua Banatului, dar şi împlinirea a 157 de ani decând la București, pe scena Teatrului cel Mare, ulterior Teatrul Național, a avut loc prima reprezentație a piesei “Hamlet”, de William Shakespeare, avându-l în rolul principal pe Mihail Pascaly, primul actor român care l-a întruchipat pe Hamlet şi în a cărui trupă de teatru Mihai Eminescu era sufleor, postură din care a fost şi la cel mai vechi teatru din ţară, ce astăzi îi poartă numele.

Mihail Pascaly a fost un actor român, regizor, director de teatru, profesor, traducător, autor dramatic și publicist şi un animator al vieții teatrale din România. Activitatea lui a fost legată de mișcarea pentru afirmarea și dezvoltarea artei și culturii naționale românești. A efectuat numeroase turnee prin România și Austro-Ungaria, în care a propagat mesajul artei autentice, dar a făcut eforturi și pentru a introduce teatrul românesc în circuitul culturii mondiale.

Festivalul de teatru „Oravița 201/100” este Festivalul Unirii !

În oraşul de pe Valea Caraşului povestea merge mai departe la inţiativa directorului Teatrului Mihai Eminescu, Ionel Bota care în parteneriat cu regizorul Ştefan Iodănescu “recidivează” cu acest maraton cultural în Oraviţa.


Sâmbătă manifestarea a avut şi girul personal şi moral al secretarului de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ion Ardeal Ieremia, deasemenea un reputat om de cultură al Banatului.
Atât din postura de regizor, cât şi din noua demnitate politică, Ion Ardeal Ieremia este un susţinător şi promotor al culturii şi iniţiatorul multor manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.

Ne-am bucurat să o întâlnim şi pe valoroasa şi rafinata actriţă Claudia Ieremia, partenera de viaţă a lui Ion Ardeal Ieremia, dar şi un nume emblematic al scenei teatrale româneşti, care a venit să-i susțină pe colegii săi de breaslă de la Teatrul de Artă din Deva, protagoniștii primului spectacol al festivalului: „Fotograful Unirii”,  de Denis Dinulescu, un spectacol în regia lui Mihai Panaitescu, avându-i în distribuție pe actorii Eugen PĂDUREANU, și Delia LAZĂR,   actori ce au impresionat publicul spectator, aşa cum o făceau şi cu ani în urmă pe scena  teatrului reşiţean.

Spectacolul de teatru „Fotograful Unirii” este dedicat memoriei celui care a fost Samoilă Mârza,  un fotograf român, cunoscut mai ales pentru realizarea singurelor clișee fotografice ce surprind Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Este motivul pentru care şi-a câtigat, renumele de „fotograful Unirii“.

“Acest festival este dedicat tinerilor, este dedicat românismului, o reverenţă adusă prin cultură înaintaşilor noştri”, a spus Ştefan Iordănescu în deschiderea manifestării.

“Este un moment important pentru Banat şi valorile sale culturale cărora le sunt fidel şi totodată susţinător. Mă dedic implementării proiectelor dedicate Centenarului, dar şi celor legate de Timişoara Capitală Culturală din 2021, pentru a realiza o continuitate şi o conştientizare a conaţionalilor noştri. Este o datorie de onoare pe care o îmbrăţişez atât din postura de om de teatru, cât şi din cea de secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale”, ne-a mărturisit Ion Ardeal Ieremia.

Sala celui mai vechi teatru din ţară a rezonat , aşa cum o face de peste 200 de ani, cu actorii şi spectatorii. Chiar dacă nu s-au ocupat toate scaunele, organizatorii şi oficialii prezenţi merită toate aplauzele pentru o iniţiativă reuşită .

Cultura unește, iar Oravița este punctul fierbinte teatral al acestei veri de Centenar, grație unor oameni ce-și asumă cu har și devotament cetățenia culturală din ADN-ul românesc .
Orăvițenii și iubitorii de frumos vor putea aplauda 10 spectacole susținute de trupe din Deva, Timișoara, București, Râmnicu Vâlcea și Reșița.

Festivalul de teatru „Oravița 201/100” este Festivalul Unirii !

Radio România Reșița este partener media al manifestării!

Anca Bica Bălălău

PROGRAM FESTIVAL „ORAVIȚA 201/100”

SÂMBĂTĂ, 21 iulie- Deschiderea festiva, participa ION ARDEAL IEREMIA, secretar de stat la MINISTERUL CULTURII SI IDENTITATII NATIONALE, coordonatorul programului CENTENAR
Ora 19.00 – Teatrul de Artă Deva – „Fotograful Unirii”

DUMINICĂ, 22 iulie

Ora 18.00 – Check Art – „Culoare”, spectacol de teatru stradal
Ora 19.00 – Teatrul pentru copii și tineret „Merlin” Timișoara – „Profu` de religie”, de Mihaela Michailov, regia artistică: Mihaela Lichiardopol

LUNI, 23 iulie

Ora 17.30 – Asociația ATARAXIA – „Aventurile vulpiței”, spectacol de teatru pentru copii
Ora 19.00 – Teatrul Național „I.L.Caragiale” București – „Improvizație la Alma”, de Eugene Ionesco, regia: Andreea Ciocârlan

MARȚI, 24 iulie

Ora 19.00 – Godot Café Teatru – „Happy end”, de Zsolt Poszgai, regia Alexandru Bogdan

MIERCURI, 25 iulie

Ora 17.30 – Asociația ATARAXIA – „Greierașul cântăreț”, spectacol de teatru pentru copii
Ora 19.00 – Godot Café Teatru – „Carpathian Garden”, de Radu Iacoban, regia Radu Iacoban

JOI, 26 iulie

Ora 19.00 – Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara – „Ce vine după”, de Mihai Ignat, un concept de Roberta Popa Ionescu

VINERI, 27 iulie

Ora 19.00 – Teatrul de Vest Reșita – „Secretul fericirii la Reșita”, de Mihaela Michailov, Mădălina Petre-Ghiţescu şi Matei Mircioane, regia lui Ştefan Iordănescu

SPECTACOL STRADAL
21 iulie – ora 18:00 – Asociatia Check Art, Timisoara – „Culoare” , spectacol de teatru stradal
SPECTACOLE PENTRU COPII
23 iulie – ora 17:00 – Asociația ATARAXIA –„Aventurile vulpiței” – spectacol de teatru pentru copii

25 iulie – ora 17:00- Asociația ATARAXIA – „Greierașul cântăreț”- spectacol de teatru pentru copii

EXPOZITIE DE ARTE PLASTICE SOCOLARIA, expozitie de grup a artistilor plastici din enclava culturala Ciclova, Ilidia Socolari, Potoc.

Expun artistii: Ștefan Bartha, Delia Corban, Vlad Corban, Tiberiu Giucă, Ofelia Huțul, Ștefan Kelemen, Camil Mihăescu, Valeriu SepI.

CONFERINTE, SIMPOZIOANE, MANIFESTARI LEGATE DE ORAVITA TEATRUL VECHI SI 100 DE ANI DE ROMANIA, coordonate de Ionel Bota, directorul centrului cultural TEATRUL VECHI Mihai Eminescu, ORAVITA.

De același autor

Related Articles