Deseară, invitaţie la film

76

Asociaţia One World Romania cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Muzeul Cineastului Amator şi Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa invită reşiţenii la film. Astăzi, de la ora 21, la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa va avea loc proiecţia filmului documentar Funne: Visând la Mare, 2016  – Regizor: Katia Bernardi. Proiecţia va avea loc în curtea universităţii iar în caz de vreme nefavorabilă, în sala B1.

Povestea filmului este simplă dar plină de simboluri.

,,Într-o zi, în Daone, un mic sat de munte italian, un grup de bunicuţe vesele, condus de înrăita fumătoare plină de francheţe Erminia, de simpatica Jolanda şi de pragmatica Armida, încep să planifice o călătorie pentru comemorarea celei de-a 20-a aniversări a clubului Rododendro. Se pun repede de acord cu o excursie la mare, unde mulţi dintre cei mai dragi membri ai clubului nu s-au aventurat niciodată. Nici măcar o dată! Dar oare cum vor strânge suficienţi bani pentru ca toată lumea să se poată bucura de mare?

Directorul Katia Bernardi surprinde cu veselie această capricioasă poveste a femeilor aflate pe punctul de a porni într-o mare aventură – subliniind faptul că visele nu îmbătrânesc niciodată, iar vârsta nu trebuie niciodată să limiteze visarea. Naraţiunea energică, o coloană sonoră curajoasă şi o distribuţie de personaje încântătoare – incluzându-l pe Massimo, tânărul şi atractivul fotograf de metropolă, un ,,card de pompieri,, şi un nepot nerod, ridicol de drăguţ, accentuează calitatea de “basm” a filmului în care bunicuţele îşi indeplinesc visele şi multe altele.

(Marius Căruntu)