6 iulie – Ziua Mondială a Sărutului

347

Ideea unei zile dedicate sărutului aparţine britanicilor, iar Organizaţia Națiunilor Unite a stabilit o zi în care acest cel mai tandru gest să fie celebrat în toată lumea: 6 iulie.

Pare a fi un simplu gest de tandreţe extrem de personal, dar de sărut s-au ocupat filosofi, istorici şi antropologi, scriitori, pictori, sculptori sau cineaşti şi este cercetat şi de filematologie, ştiinţa sărutului.

Sărutul poate mărturisi iubirea, pasiunea, dorinţa, prietenia, încrederea, respectul, veneraţia, recunoştinţa, dar şi trădarea sau ipocrizia. Este pasional, părintesc, filial, frăţesc, prietenesc, oficial sau formal. Este legal sau interzis, e dat cu plăcere sau furat, e cerut sau chiar bine vândut.

Sărutul este modul universal în care ne putem arăta afecțiunea și indiferent unde mergem, găsim cupluri care se sărută.

100 World Kisses, proiectul unui fotograf argentinian

Fotograful argentinian Ignacio Lehmann demonstrează acest lucru într-un proiect desfășurat pe parcursul a trei ani, care include 100 de imagini cu cupluri sărutându-se, din 12 țări și peste 20 de orașe.

Fotografiile sale prezintă toate vârstele, tipologiile, genurile, mediile și preferințele sexuale, dovedind că dragostea nu are limite. Fiecare cuplu își exprimă sentimentele în public, angajat în propria lume, în ciuda faptului că este înconjurat de alte persoane.

Săruturi…. şi săruturi
Se estimează că în viaţa noastră primim 25.000 de săruturi, în total petrecem câteva săptămâni din viaţă sărutându-ne, majoritatea persoanelor se apleacă spre dreapta când sărută, doua treimi dintre oameni ţin ochii închişi, iar un minut de sărutări consumă 26 de calorii.

De asemenea, se pare că bărbații care îşi sărută partenerele dimineața, înainte de a pleca la muncă, au un salariu mai mare decât cei care sar peste acest gest.

Sărutul eternizat în piatră sau pe pânză.

Este celebră sculptura lui Auguste Rodin din 1889, Sărutul, şi tot celebre sunt şi Sărutul lui Constantin Brâncuşi din 1908 sau un alt sărut în piatră, cel al lui Antonio Canova – Psyche şi Eros îmbrăţişându-se şi sărutându-se.

Primul sărut de pe marele ecran a avut loc în 1896, în filmul “The Kiss”, avându-i drept protagonişti pe May Irwin şi John Rice. Filmul de doar 47 de secunde a fost realizat de inventatorul Thomas Edison şi a iscat un mare scandal la acea vreme.

Poate cel mai celebru sărut din filme este cel dintre Clark Gable şi Vivien Leigh din filmul “Pe Aripile Vântului”.

Sărutul interzis.

Aproximativ 10% din populaţia planetei fie nu cunoaşte, fie nu admite sărutul, iar în unele culturi, obiceiul este înlocuit cu alte semne de afecţiune. În câteva țări asiatice, sărutul în public este interzis şi pedepsit prin lege.

Eschimoşii doar ating nasul de nasul partenerului, apoi trag aer adânc în piept şi expiră profund, pentru a savura “aroma” partenerului. În încheiere, cei doi parteneri îşi ating obrajii pentru câteva momente.

Pentru laponii din Europa nordică, sărutul este, de asemenea, tabu, în schimb, femeile şi bărbații dintr-o comunitate obişnuiesc să înoate goi împreună.

Tribul Tsonga din Africa de Sud se arată dezgustat la vederea europenilor care se sărută în faţa lor.

Au fost moment de-a lungul istoriei în care, din cauza epidemiilor care făceau sute de mii de victime, sărutul a fost interzis prin lege şi chiar pedepsit cu moartea, de exemplu în timpul epidemiilor de ciumă din secolul al XV-lea.