Accesul cetăţenilor non-UE în blocul comunitar se înăspreşte

Cetăţenii din ţări non-UE scutiţi de obligaţia de a deţine viză vor fi obligaţi să obţină o autorizaţie înainte de a călători în UE, conform noilor reguli votate joi de către europarlamentari, arată un comunicat al Parlamentului European.

Cu 494 voturi pentru, 115 împotrivă şi 30 de abţineri, europarlamentarii au adoptat un nou Sistem european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile. Noul sistem prevede controale avansate asupra călătorilor care nu au nevoie de viză, urmând să nu le permită accesul celor care ar putea prezenta riscuri de securitate şi epidemice.

Astfel, cetăţenii celor peste 60 de state scutite de viză de intrare în UE vor avea obligaţia de a completa un formular electronic înainte de a călători în blocul comunitar. Ei vor completa date referitoare la documentul de călătorie (valabilitate, ţară emitentă), adresa de domiciliu şi date de contacţ precum şi prima ţară de intrare în UE. Autorizaţia de călătorie va costa 7 euro – este gratuită pentru persoanele sub 18 ani şi peste 70 de ani – şi va fi valabilă pe o perioadă de 3 ani, sau până la data de expirare a documentului de călătorie, arată un comunicat al Parlamentului European.

Solicitantul va mai fi obligat să informeze autorităţile despre eventuale condamnări pentru infracţiuni grave (de exemplu terorism, exploatare sexuală a copiilor, trafic de droguri sau persoane, crimă sau viol), despre şederi în zone de conflict sau război şi despre decizii administrative anterioare prin care i s-a solicitat să părăsească o ţară, toate acestea referindu-se la o perioadă de zece ani. În cazul infracţiunilor de terorism, perioada va fi extinsă la 20 de ani şi se vor solicita clarificări suplimentare referitoare la data condamnării şi ţară.

Fiecare solicitare va fi analizată automaţ interogând toate bazele de date relevante, pentru a verifica, printre altele, dacă documentul de călătorie utilizat este pierdut sau furat şi dacă respectiva persoană este căutată pentru a fi arestată. În cazul găsirii unor informaţii relevante în bazele de date la verificarea documentelor, sau al unui răspuns pozitiv la întrebările legate de cazier judiciar, călătorii în zone de conflict sau solicitări de părăsire a unei ţări, datele vor fi verificate manual şi se va evalua individual riscul de securitate, migraţie sau epidemic, arată comunicatul.

Noul sistem va deveni operaţional din 2021.

De același autor

Related Articles