Campania “Informare acasă, siguranţă în lume” a fost lansată şi în Caraş-Severin

100

Campania “Informare acasă, siguranță în lume” demarată până acum în 33 de judeţe de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu alte instituţii ale statului, a fost lansată astăzi și în Caraș-Severin.

Peste 300 de absolvenţi ai claselor a 11-a de la liceele tehnologice din judeţ au participat la întâlnirea cu ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero , consului general al României la Ghyula, Florin Vasiloni, reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi ai instituţiilor deconcentrate din subordine.

Au fost invitaţi anume aceşti tineri, deoarece sunt cei mai expuşi riscului de abuz şi exploatare prin muncă în străinătate, pentru că vor avea meserii căutate peste graniţe – a explicat inspectorul şcolar general, Lenuţa Ciurel.

Sunteţi tineri care doresc să călătorească, să muncească sau să studieze în afara graniţelor ţării. Noi nu vă putem obliga să rămâneţi în ţară, nici nu vă putem interzice să vă alegeţi o formă de învăţământ în afara ţării. Este dreptul voastru. Dar e foarte important ca, dacă vă decideţi să faceţi acest lucru, să vă informaţi” – a fost mesajul ministrului Natalia Intotero către tinerii din sală.

Natalia Intotero i-a îndemnat pe tineri şi să disemineze informaţiile primite, colegilor şi prietenilor lor.

Tema li s-a părut interesantă participanţilor dar, prezentarea, plictisitoare.

Nu mi s-a părut foarte interesant, deoarece a fost plictisitor. Foarte mulţi stăteau pe telefoane, dar a fost o lecţie bună pentru noi“. “Mi se pare destul de importantă(n.b-campania).maniera în care se defăşoară mi s-a părut puţin mai plictisitoare pentru noi, dar esenţialul este important“. “Eu zic că este o idee bună, sper să şi funcţioneze, că multe sunt… doar sunt. în ceeqa ce mă priveşte, am să informez cu un share pe facebook, că totuşi suntem în secolul 21“.- au fost câteva păreri ale participanţilor.

Aceasta este prima etapă a campaniei informare acasă, siguranţă în lume , care se adresează tinerilor, iar în toamnă va începe a doua etapă, adresată administraţiilor locale, care să-şi informeze la rândul lor cetăţenii cu privire la drepturile şi riscurile la care se supun dacă vor să muncească în străinătate. (Daniela Tudor)