[FOTO] Colocviile “Reflex”, ajunse la majorat, au pus pietre pentru templul culturii române la Băile Herculane!

În stațiunea Băile Herculane a avut loc  cea de-a XVIII-a ediție a Colocviilor Revistei “REFLEX”, ce a reunit timp de trei zile personalități cunoscute ale vieții culturale din întreaga țară, care au venit să serbeze majoratul Colocviilor, în anul Centenarului Marii Uniri! Dealtfel, întreaga manifestare s-a  desfășurat sub semnul Centenarului fiind  marcată prin tema “MAREA UNIRE – ÎNCEPUT DE EPOCĂ”!

A treia zi și ultima, 15 iunie 2018 a Colocviilor „Reflex“, de la Băile Herculane, ediția XVIII-a s-a derulat începând cu ora 10.00.
Redactorul-șef, poetul Octavian Doclin a prezentat recentul număr al revistei „Reflex“ pe care o conduce și cartea aparută de curând, „Docliniada“.

Despre revista „Reflex“, Octavian Doclin a declarat că este importantă datorită colaboratorilor deosebiți pe care are onoarea să îi aibă ca autori de materiale. Aceiași părere a împărtășit-o și scriitorul cărășan/almăjan, Ion Marin Almăjan:o „ revistă este importantă datorită colaboratorilor de prestigiu.“
Considerații la adresa revistei „Reflex“ au mai făcut: poetul Nicolae Sîrbu („revista Reflex e o revistă necesară iar Doclin continuă să surprindă și să fie un personaj contradictoriu dar în privința operei este un om foarte organizat“) și prof.univ.dr. Vasile Petrica.
Aprecieri au fost aduse doamnei dr. fil. Ada Mirela Chisăliță, distins critic literar și om de cultură care are o contribuție majoră la revista „Reflex“.
„Docliniada“, recenta apariție editorială, semnată de Octavian Doclin a fost prezentată de autorul însuși, fiind catalogată ca o pregătire pentru posteritate.
Ion Marin Almăjan a apreciat „Docliniada“ ca fiind „o carte omagială, o bibliografie masivă, dacă mai era cazul, pentru cei din afară, cu tot ce a făcut și scris Octavian Doclin, personalitate specială.“
Prof.univ.dr. Vasile Petrica a prezentat și cartea unui alt participant, colaborator al revistei „Reflex“, poet cunoscut, Dan Drăgoi ‒ „Regatul luminii“ pe care a apreciat-o drept „volum atipic de sorginte eminamente spirituală.“

În încheierea primei părți, intitulată „Bănățenii și filmul“ , au fost prezentate două filme („Tata Oancea“ și „Prothlik“, ambele semnate de Vasile Bogdan), aduse de Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea“ din Bocșa.
La ora 17.00, Colocviile „Reflex“ și-au reluat activitatea cu prezentarea Editurii „Ecou Transilvan“ cu un stand de carte, beletristică, din Cluj Napoca și a publicației lui Ion Pavel Azap.
A urmat Festivitatea de Premiere a scriitorului Toma George Maiorescu și a artistului plastic, Silviu Orăvitzan. Premiile au fost acordate de SPF, prin vicepreședintele acesteia, domnul Michel Bénard, care a făcut Laudatio în limba lui Voltaire celor doi sărbătoriți.


Ora 18.00 a prilejuit un regal al poeziei, denumit sugestiv „Rotonda Poeților ‒ Pietre pentru templul meu“, fiecare participant a recitat o poezie sau două din propria creație.

Felicitări organizatorilor,  Consiliul Județean Caraș-Severin și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), Maestrului Octavian Doclin amfitrionul sufletesc al acestei manifestări, care într-un mod blagian, după cum recunoaşte, pune de 18 de ani „Pietre pentru templul limbii şi literaturii române” din Banatul de Munte  şi distinsei sale  parteneră de viață  și ideal, criticul de artă Ada D. Cruceanu, invitaților, deoarece Colocviile “Reflex” ajunse la majorat, au pus pietre pentru templul culturii române la Băile Herculane!

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles