Mai mult de jumătate din ţară rămâne până vineri sub avertizare cod galben de ploi torenţiale

122

Mai mult de jumătate din ţară rămâne până vineri dimineaţa sub avertizare cod galben de ploi torenţiale şi furtuni.

În regiunile sud-vestice, centrale, nordice, nord-estice şi, parţial, în cele vestice, precum şi în zona de munte, valorile termice vor fi în scădere. În aceste zone vor fi din nou la înnorări temporare accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi, punctiform, cu căderi de grindină.

Ploile vor mai avea caracter torenţial, astfel că se vor cumula cantităţi de apă de peste 25 de litri pe metrul pătrat şi, izolaţ chiar peste 40-50 de litri pe metrul pătrat, transmit meteorologii.

Aseară, vântul puternic şi ploile abundente au creat probleme în mai multe judeţe ale ţării, printre care Caraş-Severin, Gorj, Argeş, Sibiu şi Vâlcea. Mii de persoane au rămas fără curent electric şi gaze. Zeci de copaci au fost doborâţi, acoperişuri au fost luate de vânţ iar case şi curţi au fost inundate.

Având în vedere precipitaţiile din ultimul interval de timp, precum şi prognoza meteorologilor pentru următoarele ore, hidrologii au emis avertizări cod portocaliu şi galben pentru râuri din vestul, sudul şi sud-estul ţării, în timp ce Ministerul de Interne a anunţat că peste 3.300 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a interveni în caz de nevoie.