Un pas înainte pentru oierii cărăşeni: S-a deschis un centru de colectare a lânii la Simeria!

307

Ciobanii din Banat nu mai trebuie să arunce lâna de oaie, pe care nu o puteau valorifica. La Simeria în judeţul Hunedoara s-a deschis un prim centru de colectare.

Crescătorii de ovine pot vinde aici lâna de la 40 de bani până la un leu kilogramul, în funcţie de calitatea produsului şi primesc un leu subvenţie de la stat, a precizat pentru Radio Reşiţa şeful Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara, Călin Petru Marian.

Conform acestuia, în Hunedoara în programul Lâna s-au înscris anul trecut 935 de crescători de ovine cu un efectiv de 150.000 de capete. Călin Petru Marian a mai spus că, atât termenul de înscrierea în program, cât şi cel de comercializare a lânii a fost prelungit de Guvern până la 1 septembrie, respectiv începutul lunii octombrie.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara a mai spus că, la centrul de colectare a lânii din Simeria, aflat pe strada Depozitelor, pot aduce lâna toţi crescătorii de ovine din ţară, însă este o oportunitate pentru oierii din Banat.

Călin Petru Marian a mai spus că, oierii care s-au grupat într-o asociaţie vor să atragă acum fonduri europene pentru un centru de prelucrare a laptelui, ca să poată valorifica fără intermediari produsele. (Hardy Cvoica)