[FOTO] Colocviile Revistei „Reflex” au ajuns la majorat în Anul Centenar !

Mijlocul lui Cireşar aduce în staţiunea Băile-Herculane un eveniment de tradiţie pentru Banatul de Munte, Colocviile Revistei „Reflex“ ce se vor desfăşura în perioada 13-16 iunie 2018, în staţiunea de pe Valea Cernei.

La manifestare se vor reîntâlni personalităţi ale culturii din toată ţara reunite de „Părintele” revistei Reflex, Octavian Doclin şi distinsa sa parteneră de viață  și ideal, criticul de artă Ada D. Cruceanu, susţinuţi de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin şi Revista „Reflex”.

Pentru 4 zile oraşul Băile Herculane devine un pol al limbii şi literaturii române, ce consemnează Anul Centenar marcându-l sub denumirea „Marea Unire-Început de Epocă”.

Despre cea de -a XVIII-a ediţie Colocviilor „Reflex” ne-a dat amănunte poetul şi omul de cultură Octavian Doclin, amfitrionul sufletesc al acestei manifestări, care într-un mod blagian, după cum recunoaşte, pune de 18 de ani „Pietre pentru templul limbii şi literaturii române” din Banatul de Munte:

„Mă bucur să facem o avanpremieră la cea dea XVIII-a ediţie a Colocviilor Revistei „ Reflex” având două teme generoase şi foarte interesante.
„Premiera celui dintîi film artistic românesc, Independenţa României, a avut loc la 1 septembrie 1912, la Bucureşti. (…) deja în martie-aprilie 1913 (…) Independenţa României a început să ruleze şi în Banat: la Lugoj şi, apoi, la Reşiţa Montană , aici, în perioada 12 – 20 aprilie, la cinematograful „Hungaria”.„Lucian Blaga şi bănăţenii” , prelegere susţinută de prof. univ. dr. Zenovie Cârlugea.
„Bănăţenii şi filmul” , cu participarea regizorului, prof. univ. dr. Ioan Cărmăzan.
Premierea poetului Toma George Maiorescu şi a pictorului Silviu Oravitzan
Rotonda poeţilor:„Pietre pentru templul meu”. Timp de trei ani, 1924-1927,poetul Lucian Blaga, împreună cu soţia, Cornelia Blaga-Brediceanu, a locuit în „Casa de la vie”, Lugoj , la casa de vară a Bredicenilor.
Conferinţa „MAREA UNIRE-ÎNCEPUT DE EPOCĂ” susţinută de prof. univ. dr. Vasile Mircea ZABERCA
Seara revistelor şi editurilor invitate din judeţ, din ţară şi din străinătate.
Lansări de cărţi ale autorilor participanţi la Colocvii , Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Arad, Argeş, Cluj, Gorj, Bucureşti. Vă mulțumesc frumos”.

Cu ocazia desfăşurării celei de- a XVIII-a ediţie a Colocviilor Revistei “Reflex”, înainte de a-i felicita pe amfitrioni şi organizatori , putem spune cu certitudine că manifestarea a ajuns la majorat atât prin mesajul cultural cât şi prin valoarea temelor şi a invitaţilor, în anul de graţie 2018, Anul Centenar.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles