31 MAI – ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN

134

„Tutunul şi bolile cardiovasculare” este sloganul sub care se desfăşoară activităţile organizate astăzi, când este marcată Ziua Mondială fără Tutun.

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de parteneri, desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului.

Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc ca şi cauză a mortalităţii în lume, iar fumatul activ şi pasiv contribuie cu 12% la mortalitatea cauzată de acestea. Consumul de tutun este pe locul 2 ca şi cauză directă a bolilor cardiovasculare, după presiunea foarte ridicată a sângelui. Epidemia globală a tutunului este responsabilă pentru moartea a 7 milioane de persoane anual, din care 900.000 sunt fumători pasivi.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin organizează în aceste zile o serie de activităţi de informare-educare-sensibilizare a populaţiei, privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos. Specialiştii Centrului antidrog s-au întâlnit ieri cu sute de copii în Parcul Tricolorului din Reşiţa, iar astăzi se vor vor afla la Liceul „HERCULES” din Băile-Herculane şi la Centrele „SPERANŢA” şi „RAISA” din Reşiţa.

Toate aceste activităţi sunt organizate pentru a proteja generaţiile prezente şi viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice, cauzate de consumul de tutun (inclusiv al fumatului pasiv), spune coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, Aurelian Vieru.

Sebastian Dragomir)