Primarii din Caraș-Severin – față în față cu Consiliului Concurenței, pe Valea Cernei!

111

Sala de Conferințe Magnolia a Complexului hotelier Afrodita s-a desfășurat astăzi conferința anuală a Consiliului Concurenței din Regiunea de Vest a țării, care face parte din programul de promovare a culturii concurenței.

În prima parte a conferinței, conducerea Consiliului Concurenței s-a întâlnit cu prefectul județului Caraș-Severin – Matei Lupu și primarii orașelor din județul Caraș-Severin, urmată de întâlnirea cu primarii comunelor cărășene. După prezentarea aspectelor generale privind activitatea antitrust a Consiliului Concurenței, primarii cărășeni și-au expus problemele cu care se confruntă pe latură concurențială, având în vedere fiecare zonă reprezentată de Adrian Torma – primarul orașului Moldova Nouă, Luca Mălăescu – primarul orașului Oțelu Roșu, Adrian Stoicu – primarul comunei Bozovici, dar și ceilalți primari și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale care au participat la acest eveniment. Reprezentanții Consiliului Concurenței au răspuns problemele de ordin general, iar pentru problemele punctuale răspunsurile vor fi trimise în perioada următoare, după evaluarea fiecărei situații.

Otilian NEAGOE – vicepreședintele Consiliului Concurenței : Am avut o întâlnire deosebit de importantă cu primarii din județul Caraș-Severin, o ăntâlnire care a vizat probleme legate de funcționarea și organizarea serviciilor publice locale, lucruri care țin de fenomentul concurenței pe piețele locale, de asemenea câteva lucruri legate de modul în care primarii pot să se implice în schemele de minimis de ajutor de stat pentru finanțarea unor lucrări care pot să fie de interes pe plan local. Au fost și alte subiecte de funcționarea și perfecționarea în ansamblu a administrației locale în relația cu cetățeanul. Pe noi ne-a interesat să venim să facem o activitate de disaminare a culturii concurenței, să deschidem până la urmă niște paranteze a unor colaborări pe teme care sunt de competența instituției noastre. Ne bucurăm că a existat un interes real, primarii au venit cu probleme concrete, unele au primit sugestii în cadrul seminarului, altele rămân în atenția noastră, urmând ca în perioada imediat următoare să oferim răspunsuri detaliate problemelor ridicate de primari!

Dragoș VASILE – Consiliul Concurenței : Cele mai multe probleme sunt probleme integrate, în care partea Consiliul Concurenței reprezintă o proporție, iar multe alte aspecte sunt legate de alt cadru legislativ. A fost utilă și pentru noi, cei de la Consiliul Concurenței, această întâlnire și a fost utilă pentru că în felul acesta ne apropiem mai mult  – totuși, domeniul nostru este suficient de tehnic și uneori e nevoie de explicații, de clarificări – și cred că a fost utilă și din partea celor prezenți care au ridicat aceste probleme, pentru că au primit răspunsuri uneori imediat, alteori, la întrebări care necesitau o analiză mai aprofundată, vor primi răspunsurile după ce facem analizări! 

Luminița JIVAN – deputat de Caraș-Severin, inițiatorul acestui eveniment : Cred că județul nostru are nevoie, într-adevăr, de foartă multă consultanță din punct de vedere al Consiliului Concurenței. Ei au fost cei care cu mulți ani în urmă ne-au deschis ușile și ne-au oferit consultanță și ne-au învățat cum să întocmim documentele pentru ajutorul de stat de la UCMR, a urmat Delfi, a urmat Transavia Bocșa. Într-adevăr, avem câteva zone defavorizate , ne ajută legislația din acest punct de vedere să atragem cât mai mulți investitori, însă pe de altă parte avem și partea benefică, fiindcă putem fi inițiatorii mai multor scheme de ajutor de minimis și ajutor de stat. Cred că întâlnirea de astăzi a fost benefică, le mulțumesc celor din conducerea Consiliul Concurenței că au răspuns invitației noastre de a veni și au fost foarte deschiși să se alăture acestui seminar ăn care am putut aduce în fața dânșilor problemele autorităților teritoriale care, într-adevăr, au ridicat foarte multe probleme!

Paul-Sever SMADU