Atenţie! Hipertensiune arterială netratată duce la invaliditate, infarct şi atac cerebral

Mai bine de jumătate din populaţia judeţului Caraş-Severin suferă de hipertensiune arterială! Netratată, sau tratată necorespunzator, poate duce la complicaţii severe precum invaliditate, infarct şi atac cerebral. În pluş această afecţiune a început să apară şi la tinerii cu vârsta de 30 de ani, susţin medicii care astăzi de Ziua Mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale trag un semnal de alarmă şi recomandă oamenilor să-şi facă urgent un control medical, măcar o dată pe an.

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o afecţiune frecventă în care sângele exercită o presiune exagerată asupra pereţilor arteriali, ceea ce poate duce la complicaţii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă renală.

Hipertensiunea poate fi consecinţa mai multor condiţii şi afecţiuni diverse sau poate reprezenta ea însăşi o afecţiune.

Valorile tensiunii arteriale variază şi înregistrează creşteri şi scăderi moderate ca răspuns la diferite situaţii. De exemplu, tensiunea arterială va creşte în timpul unui efort fizic susţinut pentru a asigura un flux adecvat de sânge arterial (oxigenat) către toate celule organismului. De asemenea, tensiunea arterială poate creşte în situaţii stresante. Tensiunea arterială este de obicei mai scăzută în timpul somnului şi în perioadele de relaxare.

Ca regulă, adulţii ar trebui să aibă tensiunea arterială mai mică de 140/90 mm Hg. În plus, ultimele ghiduri medicale consideră că măsurători repetate mai mari de 120/80 mm Hg reprezintă prehipertensiune, care ar trebui monitorizată regulat şi tratată la nevoie pentru a preîntâmpina creşterea tensiunii arteriale.

Valorile foarte mari ale tensiunii arteriale apărute brusc, precum şi efectele pe termen lung ale hipertensiunii uşoare-moderate pot duce la complicaţii ce pot pune viaţa în pericol cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, insuficienţa renală şi atacul de cord (infarct miocardic).

Hipertensiunea arterială este adesea numită ucigaşul tăcut deoarece de obicei nu produce niciun fel de simptome până când nu apar complicaţiile grave. În unele cazuri, persoanele hipertensive pot prezenta epistaxis (sângerare nazală) sau cefalee.

În ciuda lipsei simptomelor, hipertensiunea arterială necontrolată solicită intens pereţii arterelor. Această solicitare duce la deteriorarea vaselor de sânge din întreg organismul, inclusiv a celor din organele vitale precum rinichi, inimă şi creier.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles