[FOTO] Lucian Pintilie a plecat să facă o nouă Reconstituire cu marii artiști români în Veșnicie!

Tagore spunea că trebuie să rătăcim prin toate lumile din afară pentru a ajunge în sfarsit in templul cel launtric. Cine ne “asteaptă” înăuntru?

O întrebare retorică în fața a încă unei vești triste… omul Lucian Pintilie a ajuns acolo înăuntru… artistul și creația sa ne-au rămas.

Lucian Pintilie s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, la Tarutina, în Basarabia de Sud. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice: Copiii soarelui (1961), Proștii sub clar de lună (1962), Cezar și Cleopatra (1963), Biedermann și incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964), D’ale carnavalului (1966), Livada cu vișini (1967), Revizorul (1974), spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație, precum și două filme de lung metraj: “Duminica la ora 6” și “Reconstituirea”.

Cel de-al doilea film al său, “Reconstituirea” narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Găitan și George Mihăiță. Criticii de film consideră că acesta din urmă a făcut în “Reconstituirea” rolul cel mai important al carierei sale.

După scandalul interzicerii piesei “Revizorul”, Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară.În anul 1973 a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul Salonul nr. 6 după nuvela omonimă a lui Cehov. În 1979 a filmat în România “De ce trag clopotele, Mitică?” după un scenariu propriu pornind de la piesa ”D’ale carnavalului”, film interzis vreme de peste zece ani, până în 1990.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanți oameni din istoria teatrului și filmului românesc. A fost căsătorit cu Clody Bertola, o altă mare artistă a teatrului nostru care a îndrumat primii pași către scenă unora dintre cei mai remarcabili actori din generația lui Victor Rebengiuc, dar și a lui Florian Pittiș. Actrița era mai mare cu 20 de ani decât Lucian Pintilie, alături de care a coviețuit până la moartea sa, în 2007. Anterior, Clody Bertola a fost căsătorită cu un alt monstru sacru al regiei românești, Liviu Ciulei, mai mic decât ea cu 10 ani. Ambii soți ai actriței au fost și au rămas prieteni de-a lungul vieții. Lucrau împreună, discutau mult despre teatru împreună, iar ani de zile au petrecut Revelioanele toți trei, chiar dacă Liviu Ciulei o părăsise pe Clody Bertola pentru o altă femeie, așa cum însăși actrița a mărturisit într-o carte despre viața sa.

După 1990 se repatriază și face o serie de filme în România, în prima perioadă a deceniului al nouălea din secolul trecut, proiecte mai vechi, pe care nu le-a dus la bun sfârșit din pricina intervenției cenzurii. Toate sunt coproducții româno-franceze. În 1998 obține premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română “Terminus paradis”.

În 1990 a fost numit Director al Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, poziție din care a sprijinit filme realizate de tineri regizori români, vezi cazul filmului lui Cristi Puiu, “Marfa și banii”.

În anul 1992 a semnat regia filmului “Balanța”, ce  fost prezentat la Festivalul Internațional de la Cannes în afara competiției.Filmul este ecranizarea  singurului roman  al scriitorului Ion Băieșu.În acest film,  Lucian Pintilie a colaborat cu Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc,Dorel Vișan,Mariana Mihuț, Gheorghe Visu, Leopoldina Bălănuță,Dan Condurache sau Magda Catone.

Lucian Pintilie, deși, a avut o prezență mai degrabă discretă pe ecranele televizoarelor, s-a implicat în mod activ în opera de reformare morală a societății civile românești, fiind unul dintre membrii marcanți ai Grupului pentru Dialog Social.

Singurul premiu pe care regizorul l-a acceptat în România a fost Premiul Gopo pentru întreaga operă acordat în anul 2007.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a,1967- „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

În această seară, Lucian Pintilie a plecat să facă o nouă Reconstituire cu marii artiști romăni în Veșnicie!

Dumnezeu să-l odihnească în Lumină!

Anca Bica Bălălău

Sursa:wikipedia

De același autor

Related Articles