[FOTO] În perioada 16-20 mai Reşiţa este capitala muzicii clasice. Festivalul Internaţional “Sabin Păutza“, ajuns la cea de-a cincea ediție, îşi deschide astăzi porţile !

Festivalului Internaţional „Sabin Păutza“ a ajuns la cea de-a cincea ediție şi este un proiect al Societății pentru Cultură “METARSIS“, iniţiat în anul 2014, din preţuire faţă de una dintre valorile de necontestat ale Banatului Montan, compozitorul și dirijorul Sabin Păutza şi o reverență adusă muzicii de calitate.

Proiectul a plecat din respectul pentru o figură pregnantă a culturii din Banatul de Munte, din România, dar mai ales din Reşiţa în primul rând, Sabin Păutza!

Cu emoţie, Sabin Păutza a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa:

„Cei care sunt disponibili în această perioadă din 16 şi până în 20 mai, după amiezile şi serile la Liceul de Artă din Reşiţa au ce vedea, ce asculta, ce admira pentru că avem valori care merită să fie promovate şi cultivate. Vă mulţumesc”.

Dealtfel, în această seară, de la ora 22,15, Maestrul Sabin Păutza este invitatul emisiunii Boema, acasă pe frecvențele Radio România Reșița.

Manifestarea debutează la ora 18,30, cu vernisajul expoziţiei Constantin Silvestri de la Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti şi cu lansarea unui CD ce conţine cele mai frumoase compoziţii ale Maestrului Sabin Păutza.
Prima seară de festival se încheie cu un concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri intitulat „Sabin Păutza şi muzica lumii”.
La final, Corul Alegretto şi Orchestra Liceului de Arte vor interpreta compoziţia Maestrului „Pacea lumii”.

În Centenarul Marii Uniri, această nouă ediţie a Festivalului Internaţional „Sabin Păutza“ are o triplă semnificaţie, 75 de ani de viaţă şi 55 de ani de activitate ai Maestrului Sabin Păutza şi cea de-a V-a ediţie a manifestării.

În CV-ul cultural al acestor locuri, Maestrul Sabin Păutza a pus semnătura domniei sale cu graţia celui dăruit cu Har, făcând dovada talentului său excepţional la o înaltă cotă profesionlă.

Data de 8 februarie reprezintă pentru Banatul de Munte, dar şi pentru întreaga lume muzicală, o zi binecuvântată de Divinitate în numele Frumosului care, ancorează eternitatea de sunetul muzicii clasice. Pe 8 februarie 1943 se năștea în Banatul de Munte „sunetul muzicii românești” ce avea să înobileze întreg pământul cu harul său, fiindcă 8 februarie este momentul ivirii pe pământ a lui Sabin Pautza, compozitor, dirijor, profesor universitar, doctor în muzică, primul în lume care a folosit muzica lui Jimi Hendrix şi Rolling Stones pentru a preda armonia la Conservatorul George Enescu din Iaşi!

Muzicianul Sabin Păutza este  Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin, dar şi Cetăţean de Onoare al inimilor noastre!

Intrarea la  Festivalul Internaţional „Sabin Păutza“ este gratuită, iubitorii de frumos își pot procura invitațiile de la Librăria Semn de Carte din Reșița, promotorul acestui eveniment cultural de prestigiu.

Radio România Reşiţa este partener media al evenimentului !

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles