Medicii din Caraş-Severin trag un semnal de alarmă: Se moare pe capete din cauza bolilor cardiovasculare!

De Ziua Naţională a inimii, marcată în fiecare an în data de 4 mai, medicii cardiologi din Caraş-Severin trag un semnal de alarmă! Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de mortalitate la nivel naţional, deşi 80 la sută dintre decese ar putea fi prevenite.

Riscul dezvoltarii unei astfel de afecţiuni ar scădea major dacă populaţia ar respecta principalele măsuri de prevenţie recomandate de medici, şi anume un stil de viaţă sănătos fără excese alimentare, activitate fizică moderată şi un control cardiologic anual. Referitor la acest ultim aspecţ medicii specialişti susţin că mulţi cetăţeni ajung la medic în stadii foarte avansate ale bolii şi foarte rar în stadii incipiente şi de aceea rata mortalităţii în ţara noastră este mai ridicată!

Ziua naţională a inimii a fost instituită şi în ţara noastră, în conformitate cu directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fiind introdusă în România pe 4 august 1996, în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale, care avusese loc în primăvara aceluiaşi an. Potrivit unui comunicat al Societăţii Române de Cardiologie din martie 2018, publicat pe site-ul www.cardioportal.ro, un studiu recent arată că rata de mortalitate standardizată din cauza insuficienţei cardiace cronice estimată pentru România (40/100.000 persoane) este de două ori mai mare decât în alte state din Uniunea Europeană.

De asemenea, se estimează că 4,7% din populaţia peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă, ceea ce reprezintă circa 560.000 de pacienţi. În fiecare oră, apar în medie cinci cazuri noi de insuficienţă cardiacă, ceea ce duce la o medie de circa 45.000 cazuri noi/ an.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles