[FOTO] Există o clipă în viaţa lumii când…ne mor actorii. Azi, Ilie Gheorghe

Motto: „Tot ce se naşte şi devine e menit pieirii”.Goethe

„Bătrâneţea nu ne face copilăroşi, cum se spune; ci numai ne găseşte tot copii”, spunea Goethe…și actorii rămân copii… atât de frumoși că se joacă de a viața și de-a moartea, neștiind când și unde se află, pentru că ei trăiesc pentru noi și uneori mor tot pentru noi… “Cât timp năzuieşte sau se străduieşte omul rătăceşte. Dar în ciuda rătăcirii sale, în inima lui el ştie mereu care este drumul cel drept”… și un drum a ales actorul Ilie Gheorghe, un drum spre veșnicie, undeva unde o să-l întrebe pe Goethe dacă a înțeles mesajul, dacă a jucat bine și de undeva Marin Sorescu o să îi spună că Iona l-a ales ecou al nemuririi…

A fost Aaron, Agamemnon, Faust, Ionesco , Iona – roluri care i-au asigurat un binemeritat loc în patrimoniul cultural imaterial mondial și nu știu dacă există un loc în care aceste personaje respiră prin grația harului său, dar știu că în ciuda discreției și modestiei sale , Ilie Gheorghe a fost un Uriaș care a îmblânzit destinele acestor personaje.

A plecat, în timpul al Festivalului Internaţional “Shakespeare” de la Craiova, ca un Hamlet bătrân care-și caută umbra în Regatul Veșniciei.
Anunţul a fost făcut duminică de Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional “Shakespeare”, înaintea spectacolului susţinut de Grigore Leşe în cadrul festivalului.

“A trecut în lumea de dincolo unul dintre cei mai mari actori români, cel care a înnobilat timp de 50 de ani scena craioveană, domnul Ilie Gheorghe”, a spus Boroghină.

Actorul Ilie Gheorghe avea 77 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu şi, în acelaşi an, a fost angajat la Teatrul Naţional Craiova.

A primit titlul de Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova, la 21 martie 2004. A jucat în spectacole de Silviu Purcărete – printre cele mai recente şi cele mai longevive numărându-se “Faust” – Laszlo Bocsardi, Mircea Cornişteanu. La rândul său a regizat spectacole, precum one man show-urile “Vreme trece, vreme vine …” după Mihai Eminescu şi “Oratorii pisicilor turbate” după I.L. Caragiale, arată site-ul oficial al Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova.

De asemenea, Ilie Gheorghe a avut roluri în filme precum “Moromeţii” (1985) în regia lui Stere Gulea şi “Undeva la Palilula” de Silviu Purcărete (2012).

În anul 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Meritul Cultural în grad de Cavaler.

În 2011 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate iar în 2014 a fost premiat în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Marele actor clujean, Miklos Bacs care joacă acum  în spectacolul lui Silviu Purcărete, Faust, a scris pe pagina sa de facebook:


“Întregul glob l-am cunoscut deajuns,
Ce-i dincolo, rămâne nepătruns!
Nu l-am cunoscut pe Maestrul Ilie Gheorghe personal și totusi, vestea a căzut ca un trăsnet, parcă ceva din mine s-a stins odată cu plecarea lui! Nu înțeleg de ce doare atât de tare! Poate din cauza lui Faust…..
Știu că nu ma voi putea ridica niciodată la nivelul creației sale! Dar mai știu că a iubit atât de tare acest spectacol, încât suntem datori să îl ducem mai departe! În memoria lui!
Drum lin spre stele Maestre! Vă promit că nu am să trădez nicioadată dragostea dvs. pentru Faust! Sunt aici în amintirea dvs.!
Mulțumim pentru tot ce ne-ați oferit prin creațiile dvs.
Dumnezeu să vă așeze de dreapta Lui”!

Poate că Maestrul Ilie Gheorghe a plecat să îi spună lui Goethe că într-adevăr povestea merge mai departe, că aici pe pămânrt și-a încheiat povestea sa de om și e cazul să își pună veșnicia ca pe o mantie a celui ce-a fost și rămâne un mare artist român.
După ce l-am jucat pe Faust nu mă mai tem de moarte”, mărturisea regretatul actor Ilie Gheorghe…și nu s-a temut.

„MAMA ,mi s-a întâmplat o nenorocire. Mai naște-mă o dată… prima viață nu prea mi-a ieșita ea, dar poate a doua oară…, poate a treia oară… poate a zecea oară.Tu nu te speria numai din atâta și naște-mă mereu.Ne scapă mereu câte ceva în viață, de aceea trebuie să ne naștem mereu…”perora Iona prin vocea celui ce-a fost Ilie Gheorghe… Există o clipă în viaţa lumii când…ne mor actorii. Azi, Ilie Gheorghe

Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanţe celor dragi !

Epilog: „Aş vrea ca niciodat’ să nu iubesc, căci pierderea m-ar tulbura de moarte…” Goethe

Anca Bica Bălălău

Sursa foto:cinemagia

De același autor

Related Articles