[FOTO] [UPDATE] Incendiu în Parcul Naţional Domogled: intervin două elicoptere și pompieri din patru județe

656

30 aprilie ora 08.00

Pompierii din 4 județe se luptă în continuare cu flăcările izbucnite în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei. În această dimineaţă, echipajele de la sol au început deplasarea către locul intervenţiei. Totodată, unul din cele două elicoptere a efectuat misiunea de recunoaştere şi s-a observat că, în continuare sunt zone unde incendiul se manifesta cu flacără, dar, din fericire, suprafaţa afectată este mai mică decât cea de ieri. Vă reamintim că intervin pompieri militari din Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi şi Timiş, angajaţi ai Direcţiei Silvice şi Rangeri ai Parcului Naţional. Din cauza turbulenţelor foarte puternice, elicopterele nu pot efectua misiuni de aruncare cu apă. În jurul orei 14.00 se efectua o nouă misiune de recunoaştere, spune plutonierul major Magdalena Tocmelea, purtător de cuvânt la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”.

UPDATE 21:00

Forţele s-au retras de la locul intervenţiei. Cele două elicoptere au efectuat în total 17 curse, din care două recunoaşteri si 15 aruncări cu apă şi rămân în zonă, pregătite să intervină şi mâine.

Echipajele venite în sprijin din judeţele limitrofe rămân şi ele în zonă, cazarea fiindu-le asigurată cu sprijinul Primăriei Topleţ, astfel că mâine va interveni acelaşi număr de efective.

Incendiul este localizat, nu mai există pericol de propagare, dar mai fumegă pe alocuri.

Mâine dimineaţă, în jurul orei 7:00, efectivele vor relua misiunea.

………………………………………………….

UPDATE 17:10

Elicopterele au început operaţiunea de stingere.

UPDATE 15:30

Incendiul nu a fost stins. Sunt douăsprezece focare, pe o suprafaţă de aproximativ 2 hectare.

Nu a fost până acum posibilă decolarea elicopterelor din cauza că vântul bate foarte tare şi sunt turbulenţe mari. Se va încerca după ora 16:00.

…………………………………………………

UPDATE 10:51

Pentru lichidarea și limitarea pagubelor, pe parcursul zilei de astăzi vor interveni 44 de pompieri militari din cadrul ISU caraș Severin, 48 de pompieri militari din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență Timiș, Gorj și Mehedinți, aproximativ 40 de angajați ai Ocolului Silvic.

Vor interveni și două elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a arunca apa cu dispozitive special, ne-a declarat prefectul județului Caraș Severin, Matei Lupu.

Au fost trimise în sprijin mijloace de intervenție – rucsaci pentru stingerea incendiilor de pădure din compunerea Containerului Multi Risc tip II, de la inspectoratele județene București-Ilfov, Arad, Hunedoara și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani.

Un turist anunța ieri, in jurul orei 15:00, un incendiu în zona orașului Băile Herculane, în Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 1 ha la o plantație de pin negru de Banat și subarboret și exista pericolul extinderii la o pădure de fag.

UPDATE 2018-04-28

ISU Mehedinți intervine cu un ofițer și 15 subofițeri în sprijinul ISU Caraș Severin, pentru stingerea incendiului de vegetație uscată din Parcul Național Domogled.

…………………………………………………………………..

Un incendiu de vegetaţie uscată, s-a declanşat în această seară în zona Parcului Naţional Domogled- Valea Cernei.

La faţa locului se deplasează 20 de pompieri militari din cadrul Detașamentelor de Pompieri Reșița și Caransebeș. Alţi 10 angajati ai Ocolului Silvic Băile Herculane acționează deja pentru stingerea focului.

Incendiul se manifestă la fondul forestier, pădure de pin, pe o suprafaţă de aproximativ 1 ha. Distanța dintre Băile Herculane și locul intervenției este de aproximativ 25 km, din care 15 km drum neamenajat , adică pantă abruptă.

 

Sursa foto-ISU Caraş-Severin

(A.B.B.)