Deputații au votat: Se poate face închisoare acasă, cu sau fără brățară electronică

Infractorii condamnați la închisoare cu executare de maximum cinci ani vor putea excuta pedeapsa și la domiciliu, fără a avea neapărat nevoie de brățări electronice.

Legea a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Opoziția a criticat măsura, anunțând că va ataca actul normativ la Curtea Constituțională.

Legea adoptată de Camera Deputaților aduce câteva noutăți importante.

Prima dintre ele este posibilitatea executării la domiciliu sau doar în weekend a pedepsei privative de libertate.

Pentru a beneficia de acest lucru, însă, persoana condamnată nu trebuie să fi comis infracțiuni cu violență și nici fapte de corupție, precum dare sau luare de mită sau trafic de influență.

De asemenea, nu pot beneficia de măsura închisorii la domiciliu sau a executării pedepsei doar în weekend nici recidiviștii.

Legea a fost inițiată de PNL, dar, din cauza modificărilor aduse de majoritatea PSD – ALDE – UDMR, deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că partidul nu-și mai asumă paternitatea actului normativ și a anunțat că acesta va fi contestat la Curtea Constituțională.

Și USR și PMP și-au declarat dezacordul cu forma finală a legii.

Inițial, PSD-ALDE și UDMR au introdus în lege posibilitatea ca și infractorii condamnați pentru corupție să poată executa pedepsele privative de libertate la domiciliu, dar ulterior au renunțat la această prevedere.

Iniţiativa legislativă a primit 170 de voturi “Pentru”, 81 – “împotrivă” şi şase abţineri.

Executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate se face cu supraveghere din partea lucrătorilor din MAI, cu sau fără brăţară electronică.

Regimul mixt al unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei la domiciliu cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

Sursa: europafm.ro

Cele mai citite

Related Articles