Guvernul pregăteşte un nou concept privind sistemul de pensii

137

Guvernul va anunţa în iunie un nou concept privind sistemul de pensii din ţară, a afirmat astăzi ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici. El a negat că executivul ar intenţiona să elimine contribuţiile la pilonul 2 de pensii, administrate privaţ dar nu a dat detalii despre viziunea guvernului pe această temă, scrie RRA.

Eugen Teodorovici: “Nu se lucrează decât să fie zero de la data respectivă, se lucrează, cum am spus cu alte şi cu alte ocazii, la un nou concept pentru partea de pensii şi la momentul iunie va fi făcut acest concept nou public.

Ministrul de finanţe a mai apreciat că nu ar fi nevoie de medierea preşedintelui Klaus Iohannis în relaţia dintre Guvern şi Banca Naţională privind creşterea ratei inflaţiei.

Eugen Teodorovici: “Nu este niciun război. Am spus că noi colaborăm ca instituţii, Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională. Asta nu înseamnă că nu ne şi criticăm în interiorul acelor discuţii. Nu înseamnă că nu am de adus un anumit subiect în atenţia domnului guvernator, nu înseamnă că /…/ o altă opinie vizavi de acţiunile Băncii Naţionale. Eu asta spun ca punct de vedere, că nu cred că e nevoie să avem o astfel de discuţie…”

Reacţia ministrului de finanţe vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat aseară că îi va invita la Cotroceni, în zilele următoare, pe reprezentanţii Guvernului şi ai Băncii Naţionale pentru o mediere în disputa referitoare la motivele care au dus la creşterea inflaţiei.

Recenţ responsabili guvernamentali au apreciat că BNR ar avea o parte din vină pentru creşterea rapidă a preţurilor de consum. Ipoteza nu este însă împărtăşită de banca centrală şi nici de preşedinte, care pun majorarea inflaţiei şi a dobânzilor în seama politicilor executivului.

foto RRA