Multiculturalitatea îşi are matca la Novi Sad

104

Multiculturalitatea ca mod de viaţă trebuie nu numai păstrată, ci să fie într-un continuu proces de dezvoltare, a menţionat premierul provincial, Igor Mirović, la întâlnirea Comitetului de Cultură, Învăţământ şi Problemele Sociale a Adunării Parlamentare a Colaborării Economice a Ţărilor din Bazinul Mării Negre, care are loc la Novi Sad.

El a amintit că 1,9 milioane din populaţia Provinciei Autonome Voivodina o constituie apartenenţii a peste 20 de naţiuni, iar în uz oficial, în administraţia provincială, pe lângă limba sârbă, mai sunt încă cinci limbi, şi anume, limba maghiară, română, slovacă, ruteană şi croată.

Provincia Autonomă Voivodina aplică şi un model special de stimulare a dezvoltării diverselor identităţi culturale, dar şi de sprijin a pluriculturalismului ca mod de viaţă, a spus Igor Mirović.

Primarul Oraşului Novi Sad, Miloš Vučević a evidenţiat că Novi Sad este locul potrivit pentru discuţii despre multiculturalism, deoarece aceste valori sunt realitatea noastră.

Potrivit spuselor sale, Novi Sad este o casă mare a numeroaselor popoare şi religii, a diverselor limbi şi culturi, iar convieţuirea multiseculară, înţelegerea, colaborarea şi cultivarea patrimoniului specific al predecesorilor şi propriei identităţi, dar şi dorinţa de a clădi un viitor comun, au fost o premiză pentru ca oraşul Novi Sad să obţină titlul de capitală culturală a Europei.

Sursa: Rtv Rs