[FOTO] Simpozion internaţional ştiinţific şi filantropic în Episcopia Caransebeşului la universitatea reşiţeană

Unitate și dăinuire. Centenar România Mare 1918-2018”, este titlul Simpozionului organizat de Episcopia Caransebeșului în cadrul celei de-a XII-a ediții a Zilelor credinței și culturii, în desfăşurare, în județul Caraș-Severin. În Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu” din Reşiţa s-au adunat ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoți profesori, teologi, istorici și cercetători din mai multe centre universitare din România, Serbia şi Ungaria.

PS Lucian – Episcopul Caransebeşului pentru Radio Reşiţa:

Manifestarea culturală a debutat cu un recital muzical coral susținut de Corul Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva” Nera și Corul Secţiei de Teologie Ortodoxă Didactică, Caransebeș din cadrul Facultății de Ştiinţe Sociale a Universității „Eftimie Murgu”.

În prima parte a zilei au avut loc comunicări și cuvinte de binecuvântare din partea ierarhilor prezenți, cuvânt de întâmpinare din parte gazdelor și comunicări prin care s-a urmărit aprofundarea temei unității de credință și de neam, importanța credinței în unitate și a acțiunilor întreprinse de făuritorii Marii Uniri în vederea îndeplinirii dezideratului național. Acestora li s-au adaugat lansarea unor volume, precum: „Simpozionul Jertfă şi mărturisire”, Editura Presa Universitară Clujeană/ Editura Episcopiei Caransebeșului, Cluj/ Caransebeş, 2017; volumul „Episcopul Elie Miron Cristea al Caransebeșului. Ordine circulare”, Editura Episcopiei Caransebeșului, Caransebeş, 2018 și volumul „Istoria Banatului. Studii privind particularitățile unei regiuni transfrontaliere”, coordonator prof. univ. dr. Victor Neuman, Editura Academiei Române.

După prezentarea volumelor, în foaierul Universității „Eftimie Murgu” a fost vernisată expoziţia foto-documentară „Episcopia Caransebeșului și Marea Unire din 1918”.

În a doua parte a zilei comunicările participanților au fost susținute pe două secțiuni: Teologie și Istorie, ambele desfășurându-se în amfiteatrele Universității „Eftimie Murgu”. La eveniment au fost prezente autorități locale și conducerea instituţiei de învăţământ superior din urbe.

Marţi, 17 aprilie începând cu ora 9.30, se vor relua comunicările pe secțiuni, urmând ca după-amiază să fie vizitată Mănăstirea Vasiova.

În cadrul proiectului umanitar „Muzică pentru viață”, desfășurat de Radio Reșița împreună cu Episcopia Caransebeșului, Corala „Armonia” din Constanța a susținut un concert de cântece patriotice în Parcul Tricolorului din Reșița.

PS Lucian – Episcopul Caransebeşului pentru Radio Reşiţa:

Și această manifestare face parte din șirul de evenimente din cadrul „Zilelor credinței și culturii” din Episcopia Caransebeșului”.

(diac. Pavel Canea, Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles