Raed Arafat, semnal de alarmă de Ziua Mondială a Sănătăţii, exclusiv la Radio Reşiţa:” Sănătatea nu este un bun comercial”!

Ziua mondială a sănătăţii este marcată, în fiecare an la 7 aprilie. Pentru prima dată acest moment a fost marcat în 1950, România aflându-se printre primele ţări care au pus în practică recomandarea ONU.

În 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii  a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua Mondială a Sănătății abordează în fiecare an, câte un subiect de importanță majoră, ce afectează sănătatea globală, în 2018 tema campaniei de informare-educare fiind „Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate”. Despre acest subiect, ne-a vorbit în exclusivitate secretarul de stat în M.A.I şi coordonatorul SMURD România, Raed Arafat:
Accesul universal la sănătate este extrem de important. Nu doar în ţările sărace accesul la sănătate nu este asigurat, inclusiv în ţările în care condiţiile financiare sunt mai bune există din păcate limitare la accesul la sănătate şi există inechitate. Aşa că Ziua Mondială a Sănătăţii este menită să ne aducă aminte din nou că sănătatea nu este un bun comercial, sănătatea este o obligaţie pe care un stat trebuie să o asigure cetăţenilor săi”, a precizat pentru Radio România Reşiţa, Raed Arafat.

Conform datelor Organizației Mondiale a sănătății, aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în „sărăcie extremă” în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Daiana Roşca

 

De același autor

Related Articles