Un sportiv din Tongo s-a calificat pentru concursul de sanie de la Soci

Bruno BananiUn sportiv din Insulele Tonga, Bruno Banani, s-a calificat pentru concursul de sanie al Jocurilor Olimpice de la Soci (7-23 februarie), fiind primul sportiv din acest arhipelag din Oceanul Pacific care participă la JO de iarnă, a anunţat Federaţia internaţională de sanie.

Pentru a reuşi această performanţă istorică, Banani a terminat pe locul 28 din 42 de concurenţi aflaţi în cursă pentru 38 de locuri, într-un concurs la Park City (statul american Utah), a precizat federaţia, apreciind că această ispravă aminteşte de calificarea echipajului de bob al Jamaicăi în 1988. ‘Sportivul din Tonga a trecut toate probele de calificare’, a precizat federaţia, într-un comunicat.

Tonga este un arhipelag din Polinezia, în mijlocul Pacificului de Sud, reputat pentru plajele din nisip alb, apele limpezi şi climatul tropical. Sania, sport care se practică pe piste îngheţate la peste 140 km/h, este necunoscută în Tonga, unde temperaturile oscilează între 23 şi 28 grade. De la Tropice la munţii înzăpeziţi, traseul sportivului a fost marcat de multe polemici.

Ca mulţi locuitori ai arhipelagului, Banani a fost jucător de rugby, dar în 2008, tânărul, care se numea atunci Fuahea Semi şi studia tehnologiile informaţiei, a fost contactat de o societate de marketing, care l-a recrutat pentru o campanie publicitară care etala calităţile lenjeriei unei mărci germane. Pentru această campanie, el trebuia să participe la demonstraţii de sanie. Şi-a schimbat numele, în Bruno Banani, numele companiei de lenjerie, se antrenează în Germania şi participă la competiţii de sanie cu îmbrăcăminte având logo ‘alimentez motorul cu nucă de cocos’.

Societatea a prezentat, iniţial, similaritatea între numele tânărului bărbat şi numele mărcii drept o simplă coincidenţă, înainte ca revista germană Der Spiegel să dezvăluie dedesubturile afacerii, în februarie 2012.

Thomas Bach, astăzi preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic, a găsit ‘de prost gust’, în acea perioadă, adoptarea de către tânăr a numelui sponsorului său. ‘Este cu adevărat prea mult pentru mine, aceasta nu are nimic de-a face cu marketingul’, a declarat el. Dar schimbarea de nume fusese deja făcută, iar sportivul participă la competiţii sub numele de Bruno Banani de mai mulţi ani. Federaţia de sanie a indicat că decizia aparţine comitetului olimpic cu privire la numele sub care va fi înscris sportivul din Tonga pentru JO de la Soci.

Dincolo de această polemică, antrenorul tânărului, Mathias Ihle, afirmă că sportivul este un concurent adevărat. ‘Cu Bruno, regatul Tonga are drept ambasador o personalitate excepţională. El a reuşit să devină membru cu drepturi depline al familiei internaţionale a sportului nostru, sania’, a declarat antrenorul într-un comunicat publicat de Comitetul olimpic din Tonga. Sursa: Agerpres

Cele mai citite

Related Articles