Descoperirea unei galaxii care nu conţine aproape deloc materie neagră – o premieră

52

De obicei, galaxiile conţin mai mult materie neagră decât materie obişnuită.

Spre marea lor surprindere, astronomii au descoperit pentru prima dată o galaxie care este aproape – dacă nu total – lipsită de materie neagră, un element invizibil şi misterios despre care se presupune că acţionează ca un fel de „clei” şi contribuie la formarea de galaxii. Această observaţie „vine să sfideze teoriile actuale cu privire la formarea galaxiilor”, spune Pieter van Dokkum, de la Universitatea Yale (SUA), autorul principal al studiului publicat miercuri în revista „Nature”.

Galaxia în cauză, numită NGC 1052-DF2, sau mai simplu, DF2, se află la 65 milioane de ani-lumină distanţă de Pământ. Deja cunoscută, ea face parte din galaxiile ultradifuzate, a căror densitate este extrem de scăzută. Mai mare decât Calea Lactee, galaxia noastră, ea conţine de 250 de ori mai puţine stele.

„Aceasta este o descoperire excepţională, deoarece galaxiile sunt considerate a conţine mai multă materie întunecată decât materie obişnuită”, subliniază Institutul Dunlap pentru Astronomie şi Astrofizică de la Universitatea din Toronto, ai cărui cercetătorii au participat la studiu.

Materia obişnuită (atomi), care formează stelele, planetele, gazele şi praful galaxiilor, constituie doar 5% din Univers. Materia întunecată, care rămâne una dintre cele mai mari enigme ale astrofizicii contemporane, ar forma mai mult de 25% din Univers. Este este invizibilă şi poate fi detectată numai datorită efectelor sale gravitaţionale asupra altor obiecte din Univers. Oamenii de ştiinţă cred că ea este cea care le dă galaxiilor o masă suplimentară. Acest lucru produce un exces de gravitate care le permite galaxiilor să nu se anuleze.

Într-adevăr, galaxiile se rotesc atât de repede încât gravitatea produsă de materia simplă observabilă nu este suficientă pentru a le ţine împreună.