Ministerul Sănătăţii a aprobat includerea a 16 medicamente noi în lista de compensate şi gratuite!

Guvernul a aprobat includerea a 16 molecule noi în lista de medicamente compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii cu sau fara contribuţie personală. Medicamentele nou introduse sunt destinate pentru tratamentul mai multor afecţiuni: tuberculoză, afecţiuni oncologice, astm bronşic, poliartrita reumatoidă, HIV/SIDA, dermatită atopică gravă, scrie într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

3 dintre moleculele nou introduse în lista de medicamente gratuite sunt destinate  tratamentelor pentru afecţiuni oncologice: leucemie limfoblastică acută, mielom multiplu şi mielom multiplu recidivant.

“Un număr de 9 molecule sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente. Astfel, Ministerul Sănătăţii completează lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacienţilor în cadrul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei, asigurând accesul tuturor pacienţilor la tratament în momentul în care nu vor mai beneficia de finanţarea externă pentru tratamentul tuberculozei”, se arată în comunicatul MS.

Cele 9 molecule noi se adaugă celor 21 de denumiri comune internaţionale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă care se află în lista de medicamente compensate 100%  şi care se acordă bolnavilor incluşi în Programul naţional de tratament al bolnavilor cu tuberculoză.

Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în ţara noastră, urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecţiuni.

De același autor

Related Articles