23 martie – Ziua Mondială a Meteorologiei

347

Ziua Mondială a Meteorologiei este marcată în fiecare an, începând din 1961, şi reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei ONU care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială.

Cea de-a 68-a sesiune a Consiliului Executiv al Organizaţiei Meteorologice Mondiale a stabilit ca tema anului 2018 să fie “Vremea şi clima; să acţionăm inteligent”.

Silvia Barbu, directorul Centrul regional de Meteorologie Banat Crișana ne-a declarat că schimbările climatice se simt nu numai în Europa, ci peste tot.

”Este o provocare faptul că la sfârșit de martie trăim un episod de iarnă veritabilă. Ninsorile au fost mai frecvente în această lună decât în decembrie. Noi trebuie să răspundem pe măsura provocărilor. Să fim pregătiți pentru toate aceste schimbări pe care le trăim.”

Așteptată cu nerăbdare de toată lumea, primăvara va sosi în cele din urmă în Banat.

Silvia Barbu: Începând de vineri, ninsorile devin tot mai slabe cantitativ, cu excepția zonelor de munte unde va mai ninge trecător. De duminică vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că vom ajunge din punct de vedere termic, apropiați de normele climatologice.

Valentina Adam