[FOTO] Ziua Internaţională a Francofoniei sărbătorită în Caraș-Severin!

Pe 20 martie,în fiecare an, este sărbătorită Ziua Internațională a Francofoniei, dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume, care vorbesc sau folosesc în mod rcurent limba franceză,valorile solidarității și dialogul inter-cultural care definesc francofonia. Ziua Internațională a Francofoniei a fost aleasă pentru a marca semnarea, în anul 1970, la Niamey, Niger, a Convenției prin care a fost creată Agenția de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), astăzi Organizația Internațională a Francofoniei- OIF. Instituită în anul 1998, de Organizația Internațională a Francofoniei, ziua a fost sărbătorită pentru prima dată de 49 de țări francofone membre.
În ziua de astăzi 77 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale. Limba franceză este vorbită de peste 220 de milioane de oameni, iar la noi în țară cam 23 la sută dintre copii studiază această limbă și există licee în care se învață bilingv, există secții ale facultăților care au specializări cu universități din Franța și fac schimb de studenți care, obțin o diplomă dublă, deci franceza este o limbă extrem de vorbită.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei astăzi 20 martie, de la ora 12, la Secția Franceză a Bibliotecii Județene ,,Paul Iorgoviciˮ Caraș-Severin va avea loc premierea lucrărilor primite în cadrul concursului de creație literar – artistică în limba franceză ,,Dis-moi dix mots sur tous les tons”.
Clara Maria Constantin, managerul Bibliotecii Judetene ,,Paul Iorgoviciˮ ne-a declarat:

„Este o tradiţie la biblioteca judeţeană să marcăm Ziua Intenaţională a Francofoniei prin organizarea unui concurs de creaţii literar-artistice pornind de la cele 10 cuvinte propuse la nivel internaţional de către Ministerul Culturii din Franţa. Ne bucurăm că şi în acest an au răspuns provocării pe care am lansat-o, alături de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Asociația de Prietenie Caraș-Severin – Franța, cu sprijin din partea Direcției de Cultură Caraș-Severin, în primul rând elevilor de gimnaziu şi de liceu , însă şi celorlalţi iubitori ai limbii franceze.Am primit peste 80 de lucrări şi participanţii au dovedit că sunt extrem de creativi şi cunosc bine limba franceză.Este o bucurie că reuşim prin intermediul secţiei franceze a bibliotecii să promovăm limba, cultura şi civilizaţia franceză. Cele mai bune lucrări din cadrul concursului de creaţie literar – artistică în limba franceză ,,Dis-moi dix mots sur tous les tons” vor fi premiate ,iar creaţiile literare urmează a fi publicate într-o broşură ce va fi editată sub egida bibliotecii, fiecare participant urmând să primească o astfel de broşură”.

În România şi  în alte ţări, Ziua Internaţională a Francofoniei pune în valoare creativitatea fiecăruia dintre noi, participanţii sunt invitaţi să imagineze haiku-uri în limba franceză şi reprezintă un moment festiv, de afirmare a francofoniei, reunind mii de persoane care împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru limba franceză.În anul 2018, si-au anunţat participarea aproape 5000 de participanţi din din peste 50 de oraşe şi comune din România.
Anul acesta, graţie OIF, marca Haikunoi şi Picnicurile poetice vor ajunge în mai multe ţări – Bulgaria, Republica Moldova, Serbia.

„În județul Caraș Severin această zi este marcată în mod festiv şi de Colegiul Național „Mircea Eliade”din Reșița prin evenimentul organizat de Institutul Francez din România, de către Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francophone din România în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei – Biroul pentru Europa Centrală şi de Est . Am participat din primul an și am fost dați ca exemplu pentru alte școli din țară.Suntem singura școală din județ care participă și mă bucur că elevilor chiar le place și anul acesta să scrie haiku-uri în limba franceză și sunt foarte  implicați, alături de alte instituţii de învăţământ preuniversitar, universităţi şi societăţi comerciale de diferite profiluri. Colegiul „Mircea Eliade” din Reşiţa participă a IV-a oară consecutiv la această sărbătoare ce  este plasată sub Înaltul Patronaj al Excelenţei Sale, Doamna Michaëlle Jean, Secretar General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, şi a Doamnei Leïla Slimani, reprezentant personal pentru francofonie al Preşedintelui Republicii Franceze, Domnul Emmanuel Macron. Vă invităm să ne votați pe pagina de facebook Picnic poetic #Haikunoi 2018”, ne-a transmis profesorul de limba franceză, Alina Rita Wonerth, de la Colegiul Național „Mircea Eliade” .

În calitate de stat membru al OIF, din anul 1993, România celebrează la 20 martie Ziua Internaţională a Francofoniei. Evenimentul este marcat anual atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României peste hotare, printr-o serie de manifestări culturale şi de diplomaţie publică, care se desfăşoară în perioada martie – aprilie. Manifestările au drept scop promovarea imaginii României și marcarea identităţii francofone a României, precum și a diversităţii şi valorilor francofone şi vizează mediul diplomatic, academic, mass-media, mediile şcolare şi, în general, publicul larg, cu accent asupra tinerilor.

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles